Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Evropska komisija zajedno sa zemljama članicama radi na koordinaciji donacija vakcina koje će biti isporučene zemljama Zapadnog Balkana pre nego što krenu prve isporuke iz mehanizma Kovaks, rečeno je u Briselu.

Portaprolka za proširenje u EK Ana Pisonero navela je u odgovoru na pitanje o rokovima isporuke vakcina, da su donacije iz EU i Kovaks dva različita sistema.

„Mi radimo s našim partnerima i zemljama članicama kako bi obezbedili deo doza koje dođu u EU za Zapadni Balkan. Konkretni datumi za Kovaks u pogledu raspodele vakcina su na njima da objasne. Oni pregovaraju o vakcinama s različitim proizvođacima“, kaže Pisonero.

Ona je potvrdila da će Komisija obezbediti zemljama Zapadnog Balkna dodatna sredstva za nabavku vakcina.

„Ne možemo da vam potvrdimo tačne cifre, radimo na obezbeđivanju fondova, zajedno sa zemljama članicama, koji bi pomogli da bi vakcine mogle da budu raspodeljene na vreme i za partnere na Zapadnom Balkanu, kako je i komesar Varheji naveo. Tačne cifre ćemo objaviti kada se odluka o tome donese“, objašnjava Pisonero.

PROČITAJTE JOŠ:

Povodom nezvaničnih informacija da će zemljama Zapadnog Balkana vakcine stići u maju iduće godine, u izvorima iz EU institucija objašanjavaju da Brisel nema uticaj na odluke Alijanse za vakcine (Gavi), koja je javno-privatna organizacija sa sedištem u Ženevi, a koja se bavi imunizacijom i nabavkom vakcina za ekonomski slabije zemlje kroz mehanizam Kovaks.

Prema nekim informacijama, Kovaks bi prve ture vakcina trebalo da podeli u drugom kvartalu sledeće godine. Ono što EU radi je da pokušava da premosti taj period i pomogne regionu kada je u pitanju što brža nabavka vakcina, navode diplomatski izvori za Tanjug. Najviši zvanicnici Evropske komisje u više navrta su napominjali da će EU i zemlje članice donirati deo svojih vakcina partnerima iz susedstva.

„Ovo je privremeno rešenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine od Kovaksa ne budu široko dostupne. Trenutno radimo na metodologiji da se to dogodi“, poručio je potpredsednik Komsije Margaritis Shinas.

U Briselu napominju da su obezbedili oko 2 milijarde vakcina, što je više nego dovoljno za gradane EU, a da ce višak biti podeljen zemljama Zapadnog Balkana širom sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar