Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Savez samostalnih sindikata grada Kragujevca uputio je danas otvoreno pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru sa apelom da što pre pomogne građanima Kragujevca, koji ne mogu da dođu do lekara na preglede. Sindikati u otvorenom pismu navode i da se pacijenti ‘’vraćaju sa vrata’’ jer im na uputu za specijalistički pregled ne piše ‘’hitno’’.

Savez samostalnih sindikata u otvorenom pismu ukazuje na neorganizovanost zdravstvenih ustanova u Kragujevcu, zbog koje trpe građani koji nisu kovid pacijenti, te poziva ministra da „uredi situaciju u svom resoru’’.

Navode da se Savezu sindikata javljalo na desetine hiljada članova, koji ne mogu da zakažu preglede kod izabranog lekara, jer ‘’aplikacija za zakazivanje mesecima ne radi’’, te građani satima u grupama čekaju ispred vrata ordinacija. Ukazuju da takva situacija ne doprinosi ublažavanju epidemije, a u otvorenom pismu od ministra traže da pomogne i u regulisanju specijalističkih pregleda u Kliničkom centru.

U toj ustanovi se, kažu u pismu, na telefone za zakazivanje pregleda, „niko ne javlja’’, a pacijente vraćaju sa vrata.

„Pacijenti se vraćaju uz obrazloženje da im nije napisano da je ‘’hitno“ , čak i onda kada nema nikoga ispred ambulanti. Da li bolest treba da dođe do te faze i postane hitna, da bi neko ko decenijama plaća doprinose za zdravstveno osiguranje zaslužio pregled?’’ upitali su sindikati ministra Lončara.

U otvorenom pismu koje je potpisao predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, Jugoslav Ristić, od ministra Lončara zatraženo je da pomogne u rešavanju ovih problema, a ujedno pitaju i zbog čega Klinički centar u Kragujevcu, pomoćnim radnicima angažovanim na određeno vreme nije isplatio, kako kažu, ‘’ionako nisku decembarsku zaradu’’.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar