Foto: N1

Savez samostalnih sindikata Kragujevca ima saznanja da se zaposlenima u državnim organima i javnim službama ne isplaćuje regres za godišnji odmor, kao ni naknada za topli obrok. Zbog toga je Savez uputio inicijativu Ustavnom sudu Srbije i zatražio ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama.

Sindikat navodi da su sporne zakonske odredbe, po kojima je određeno da koeficijent izražava „složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu“, kao i da sadrži i „dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora“.

Dodaje se da su pravni stručnjaci, koje je angažovao sindikat,“nesumnjivo dokazali“ da regres za godišnji odmor i naknada za ishranu tokom rada nisu uključeni u koeficijent, te da se nijednim aktom ne reguliše visina regresa i toplog obroka, dok su druge naknade utvrđene, pa se zaključuje da ove naknade i ne postoje.

„Inicijativu smo pokrenuli na zahtev Sindikalne organizacije gradskih uprava grada Kragujevca i odnosi se na oko 450.000 zaposlenih u ovim oblastima“, navedeno je u saopštenju sindikata.

U sindikatu su ocenili da sporne zakonske odredbe nisu u saglasnosti sa članovima 23., 60. i 194. Ustava Srbije i Konvencijom broj 131 Međunarodne organizacije rada o utvrđivanju minimalnih plata.

„Svrha ove inicijative je da se i zaposlenima u državnim organima i javnim službama obezbedi pravo na regres za godišnji odmor i naknada za ishranu tokom rada, koji su navodno sadržani u koeficijentima za obračun zarada“, saopštio je Savez sindikata.

Objašnjavaju da, ukoliko bi sporna davanja bila uključena u koeficijent, bez definisanja njihovog iznosa, tada radnik ne bi znao kolika je njegova naknada za rad, odnosno ne bi znao da li je ona pravična, što je suprotno Ustavu. Sindikat je ocenio da se tako krši i član 118. Zakona o radu, čime su zaposleni u ovim oblastima diskriminisani.

Činjenica je, kako je navedeno, da zaposlenima, kojima se isplaćuje minimalna zarada, ona nije uvećana za regres za godišnji odmor i naknadu za ishranu tokom rada, što je kršenje Zakona o radu i konvencije 131 Međunarodne organizacije rada.

Sindikat je predložio Ustavnom sudu da donese odluku kojom bi se navedeni zakon proglasio suprotnim Ustavu Republike Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar