Gornje Nedeljice Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Udruženje Ne damo Jadar demantovalo je da su oni nešto dogovorili sa Gradskom upravom Loznice i istaklo da su oni tražili od ove uprave da im dostavi dokumentaciju koju poseduju u vezi rušenja oskrnavljenih kuća u Gornjim Nedeljicama i Slatini, te da stave predmetna rešenja na sajt grada.

U ovom udruženju traže od Grada Loznice i da obaveste kompaniju „Rio Sava“, ćerku firme „Rio Tinto“, da je u obavezi da postavi građevinske table za svaki objekat, te da daju informaciju ko je izvođač radova i da kompanija obavesti gde će da završi građevinski otpad kao produkt rušenja.

„U slučaju da ne ispunite ove naše zahteve nećemo dozvoliti da skinu i jednu ciglu sa objekta“, poručuje predsednik udruženja Ne damo Jadar, Zlatko Kokanović u dopisu lokalnoj samoupravi.

„Gradska uprava Grada Loznica se dve godine pravila mrtva kad je u pitanju Rio Tinto, govorili su da su nemoćni, da nisu nadležni, da ih kompanija ignoriše… Čak su nam jedne prilike rekli da je istekla građevinska dozvola za oglasnu tablu Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama i da oni eto nisu hteli da im je produže, ali eno tabla i dalje stoji, šest meseci posle. Eto koliko su se banalnim stvarima oni bavili pa čak ni to nisu uradili kako treba“, navodi udruženje Ne damo Jadar na Fejsbuku i dodaje:

„Onda su u utorak naprasno vaskrsli i konačno počela da radi svoj posao. Pozvali su nas na sastanak i grubo zloupotrebili za svoje dnevno-političke potrebe. Naime, prvo su nas stavili u isti kontekst sa čovekom koji se javno izjašnjavao da je rudnik dobar za naš kraj i da je to prosperitet za dolinu Jadra, a onda su tu celu priču iskoristili za svoju promociju da bi pokazali narodu kako nešto i rade kad je ova tema u pitanju. A šta su uradili?Još 10. avgusta su izdali dozvole za rušenje kuća u Gornjim Neseljicama i Slatini i naravno nisu nas obavestili, mogli su bar Savet Mesne zajednice ako im je ispod časti da se obrate tamo nekom Udruženju.“

Udruženje Ne damo Jadar navodi da kada su članovi ove organizacije saznali za to, oni su tražili dokumentaciju vezanu za rušenje, odnosno dozvole i rešenja, a iz lokalne samouprave su ih „brže bolje“ pozvali na sastanak na kom im je obećano da će dobiti svu dokumentaciju u najkraćem mogućem roku.

„Ali da oni baš i ne znaju sve činjenice, odnosno ne znaju ko je izvođač radova, koja će se mehanizacija koristiti, gde će završiti taj građevinski otpad… Ništa od toga ne znaju i pored toga što su formirali neku radnu grupu koja će da nadgleda rušenje. To je dokaz da radne grupe služe samo za zamazivanje očiju javnosti jer da nije tako oni bi već pre početka rušenja imali sve ove informacije“, navodi Ne damo Jadar.

„Dakle da zaljučimo, mi nismo protiv rušenja kuća u Gornjim Nedeljicama i Slatini čak smo to i tražili od Vlade Srbije da ne gledamo ruglo, ali ga sutra neće biti na način na koji su oni to zamislili. Nema ga dok ne dobijemo sve informacije i dokumentaciju koju smo tražili, dok se ne postave građevinske table, dok ne dobijemo spisak mehanizacije, dok nam se ne kaže šta će biti sa otpadom. Koga su zmije ujedale i guštera se boji… Narode budite spremni da sprečimo bezakonje. Krajnje je vreme“, poručuju iz ovog udruženja.

BONUS VIDEO – Ekolozi krenuli iz Nedeljica u Beograd: I dalje nas provociraju, ništa od predizbornih obećanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar