Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Iako je pre tri dana zvanično otvoren Naučno-tehnološki park u Nišu, kompanije se još nisu uselile i zvanično još ne radi niko. Zgrada jeste završena, ali potpuno opremanje sledi, pa direktor Milan Ranđelović objašnjava da je svečanost kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić zapravo označila završetak svih građevinskih radova. Potpisani su ugovori sa firmama koje bi zvanično trebalo da počnu sa radom avgusta meseca, pišu Južne vesti.

Ono što je moglo da se vidi na svečanom otvaranju niškog Naučno-tehnološkog parka, osim gužvi poput onih na mitingu, jesu i prazne kancelarije i to da zapravo u njemu još nema stanara. Otvorena zgrada sada čeka opremanje i stanare, pišu Južne vesti.

Na pitanje šta je svečano otvoreno pre tri dana, direktor Naučno-tehnološkog parka Milan Ranđelović objašnjava da je taj dan značio završetak svih bitnih stvari koje prethode zvaničnom početku rada.

„Do 9. juna su realizovane tri najznačajnije stvari – objekat je završen, najveći deo objekta je i opremljen, nekih 70 odsto od planiranog, izabrane su firme koje su se javile preko javnog poziva i koje su sada članovi Naučno-tehnološkog parka i potpisani su ugovori sa njima i svim firmama je opredeljen prostor za rad tim ugovorima. To su sve stvari koje prethode tome da oni fizički počnu da rade u tom prostoru, odnosno formalnom otvaranju“, navodi Ranđelović.

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Podsetimo, ono što je takođe obeležilo zvanično otvaranje parka je i kružni tok pored njega koji je bio ulepšan za dolazak Vučića, ali je nakon njegovog odlaska nestalo i zelenilo.

Potom bi od 1. avgusta trebalo zvanično i da počnu sa radom, ali Ranđelović kaže da Naučno-tehnološki park radi i sada i objašnjava šta.

„Trenutno mi pripremamo tendere za obezbeđenje, za održavanje, jer mi treba da preuzmemo formalno objekat. Radimo opšta akta privrednog društva, kućni red, te neke detalje u smislu načina funkcionisanja samog NTP i završetak tog funkcionalnog opremanja. Očekujemo do kraja meseca da bude završeno sve, paralelno sa firmama radimo, oni su dobili konkretan prostor unutar parka pa sad i oni rade projektovanje i raspored kancelarija, nameštaja i ostalo“, navodi.

Za sada je 31 firma dobila ugovor i useliće se u Naučno-tehnološki park, sa ukupno 442 radnika među kojima su uglavnom mladi i visokoobrazovani ljudi, ali je poziv kompanijama i dalje otvoren. U zavisnosti od toga ko je stanar, kaže Ranđelović, zavisi i da li će dobiti i opremu ili samo prostor.

Jedna grupa su tehnološko-razvojne firme i one ulaze u neopremljen prostor u smislu nameštaja, tako da oni rade kompletno opremanje tog prostora koji dobiju svojim nameštajem i opremom, dok start-ap kompanije ulaze u prostor koji je već opremljen nameštajem, a unose svoju opremu u smislu računara – pojašnjava.

Osim prostora koji kompanije dobijaju u parku za razvoj svojih proizvoda i tehnologija, mogu da očekuju i dodatne usluge kako bi kontinuirano rasle. U tome bi trebalo da pomogne i finansijska pomoć Vlade Švajcarske, koja će pružiti podršku podizanju kapaciteta NTP u Nišu i Čačku.

Biće raspisan poseban javni poziv za kompanije koje su stanari, pre svega za start-ap kompanije, koje će moći da dobiju finansijsku pomoć, dodaje Ranđelović, a pored toga još drugih projekata koje će pomoći firmama da rastu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare