Ispred Ministarstva finansija održan je protest "Za dostojanstven rad u nauci", koji organizuje Sindikat nauke Srbije. Osnovni zahtev bio je da svi naučnici budu ravnopravno i ravnomerno plaćeni, te da imaju sigurna zaposlenja. Nakon mirnog skupa, okupljeni su se razišli i rekli da će se ponovo okupiti ukoliko im se ne ispune zahtevi.

Više desetina naučnika došlo je iz svih krajeva Srbije kako bi skrenulo na probleme koje muče njihovu zajednicu. Okupljeni nose transparente Za dostojanstven rad u nauci“, „Siguran posao za mlade naučnike“ i „Jednake plate za jednak rad“.

Uvodni govor na protestu održala je Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije, zahvalivši prisutnima na dolasku.

„Da vas podsetim, danas smo došli da ministru finansija pokažemo kroz šta prolazimo, a došli smo i da ga pitamo ima li za naučnike u Srbiji dovoljno novca. Jedanaest godina trpimo nepravdu.“, rekla je Jovović, dodavši da odgovor na svoje zahteve još uvek nisu dobili.

Protest naučnih radnika Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nadamo se da će nas ministar ćuti. U četvrtak nastavljamo sa razgovorima. Mi smo njima naše zahteve predali, a odgovore nismo još dobili. Čekamo njihovu ponudu pa da možemo da nastavimo pregovore. Ispravite nepravdu koja traje jedanaest godina. Naša kampanja se ovde ne završava. Imaćemo skupove do ispunjenja naših zahteva“, poručila je Jovović.

Nakon održanog uvodnog govora u parku ispred Ministarstva finansija, skup se preselio prema Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gde će naučni radnici još jednom ponoviti svoje zahteve – siguran posao za sve mlade naučnike i regulisanje platnih razreda.

Protest naučnih radnika Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sindikat naučnika Srbije simbolično je dostavio kalendare za tekuću godinu, skrenuvši tako pažnju koliko je vremena prošlo, a da njihovi zahtevi nisu ispunjeni.

„Mi na sledeće pregovore idemo da razgovaramo o sledećoj isplati plata. Zakoni su već na snazi, nećemo da čekamo neku sledeću godinu. Nas zanima šta će biti 15. aprila ove godine, kad treba da nam legne sledeća plata. Zakon o radu mora da prestane da se krši odmah. Hoćemo svoje zagarantovane plate i hoćemo da se naši zahtevi odmah ispune“, rekao je naučni saradnik Atanasovski.

Skup je pratilo dobro raspoloženje svih prisutnih i mirna atmosfera.

Protest naučnih radnika Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za sada nije blokirana ulica, a okupljeni se nalaze u parku kod Ministarstva finansija.

Naučni radnici su nezadovoljni svojim položajem, traže jednake plate za jednak rad i sigurno zaposlenje za sve mlade naučnike a tim povodom su još pre tri nedelje uputili zahteve Vladi Srbije uz apel koji je potpisalo više od 2.000 naučnoistraživačkih radnika.

Podsetimo, ovo nije prvi protest naučnih radnika.

BONUS VIDEO: Protest naučnih radnika u Beogradu Trg Nikole Pašića

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar