Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na Trgu Nikole Pašića danas je održan protest pod sloganom "Za dostojanstven rad u nauci", koji je organizovao Sindikat nauke Srbije, čiji je osnovni zahtev bio da svi naučnici budu ravnopravno i ravnomerno plaćeni i da imaju sigurna zaposlenja. O tome kakva je situacija u nauci, govorili su oni koji su tek počeli naukom da se bave.

Za portal Nova.rs govorili su mladi srpski naučnici, koji su na današnjem skupu pružili podršku Sindikatu nauke u svojim nastojanjima da svi oni koji se bave naukom imaju sigurna zaposlenja i ravnopravne plate.

Iako stidljivi i često rezervisani, studenti molekularne biologije odlučili su da sa našim čitaocima podele svoja iskustva.

„Izuzetno sam zainteresovana za biologiju, još od malih nogu, to mi je pasija. Majka me je odgovarala, prvo od matematičke gimnazije, a sada i od molekularne biologije, ali ja zaista želim tim da se bavim. Ipak, razumem i majku, jer ona želi ono što je najbolje za mene, a u nauci, bar u Srbiji, put nije lak i to svi znaju. Rečeno mi je da su mogućnosti u ovom poslu, u našoj zemlji, izuzetno skromne i ograničene, tako da ni ne očekujem puno od ovog sistema. Tek sam počela ali pokušaću negde u inostranstvu verovatno da gradim karijeru, mada bih volela da ostanem u Srbiji a deluje mi kao da me teraju odavde“, rekla je Una, studentkinja molekularne biologije.

Una ističe i da je veliki problem nerešeno pitanje zaposlenja.

„Svi oni koji su počeli da rade u poslednjih deset godina, u izuzetno su lošem položaju, to priznaju čak i starije kolege. Brine me to što je većina nas mladih u zaposlena tako što su se koristili ugovori o privremenim o povremenim poslovima a to nam ne daje apsolutno nikakvu sigurnost. Zato podržavam jedan od današnjih zahteva, a to je da svi zaposleni u nauci imaju stalna zaposlenja. To bi svakako bio dodatni argument da ostanem u zemlji, a to iskreno želim“.

Dodaje i da je razlog što nije otišla u inostranstvo – to što je za Srbiju vezuju porodica, prijatelji ali i tradicija i kultura.

„Ova zemlja je jako lepa za život, imamo mnogo potencijala. Žao mi je što to ne umemo da iskoristimo. To se odlično može videti na primeru odnosa države prema studentima i mladim naučnicima. Mi treba da predstavljamo budućnost ove zemlje a niko ne brine o nama“, nastavlja mlada naučnica.

Kako kaže, država mora dodatno da radi na odnosu sa mladim ljudima, ne samo na naučnicima.

„Potrebno je još dosta da bi se situacija kod nas promenila. Još dosta rada, razumevanja i naravno, konkretnih stvari – boljih finansijskih uslova. Zašto bih ostala ovde sa crkavicom kad u inostranstvu mogu da imam desetostruko bolju platu. Jedino što me sputava da odem je ljubav prema ovoj državi. Ali ta država očigledno ne uzvraća ljubav istom merom“, rekla je Una.

Nada se i veruje da će vlasti u Srbiji uslišiti molbe sa današnjeg protesta.

„Poruka danas je jasna, poštujte već postojeće zakone. Hoćemo jednake platne razrede i stalno zaposlenje. Ova država mora da pruži šansu mladim naučnicima. Ako ne nama, kome onda“, upitala se Una.

Nekoliko dana pred današnji protest, u petak, Ministarstvo je donelo Program institucionalnog finansiranja, odnosno jedan od neophodnih dokumenata predviđen postojećim zakonom kako bi se garanovalo trajno, redovno finansiranje instituta i nauke uopšte.

U intenzivnim pregovorima koje je Sindikat vodio sa Vladom tokom prethodne nedelje, uspeli su da obezbede da se ovim dokumentom instituti, fakulteti i inovacioni centri obavežu na sklapanje novih ugovora o radu za sve mlade istraživače koji su radili na ugovorima od po godinu dana.

Iz udruženja su pozvali sve mlade kolege, ne samo da im se sutra pridruže na ulicama, već i da se priključe Sindikatu ili njihovoj kampanji i na taj način pomognu da se zajedno postaraju da se ovaj akt zaista sprovede na svim naučno-istraživačkim organizacijama, čime bi njihov drugi zahtev – siguran posao za sve naučnike – bio u potpunosti ispunjen.

Ipak, napretka po pitanju njihovog prvog zahteva – jednakih plata za jednak rad, još uvek nema.

BONUS VIDEO: Protest naučnih radnika u centru Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar