Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predstavnici Sindikata nauke Srbije predali su danas svoje zahteve Vladi Srbije u kojima traže bolje plate i uslove rada. Naučnici smatraju da su zapostavljeni, traže sigurnost - garantovano trajno finansiranje svih zaposlenih i zaključivanje ugovora o radu na neodređeno. Ukoliko ih Vlada ne bude čula, najvljuju i veliki protest za 28. februar.

Protest će narednog ponedeljka početi u 12h. Naičnici će krenuti od Trga Nikole Pašića, ispred Zgrade Saveza samostalnih sindikata Srbije. Nakon uvodnih obraćanja, započećemo predviđena je i protestna šetnja do Vlade Srbije.

U zahtevima koje su naučnici danas predali Vladi Srbije traži se:

-Jednaka plata za jednak rad! – hitno ukidanje razlika u platama istraživača u istim zvanjima, koje su posledica nasleđenih obrazaca iz prethodnog, projektnog modela finansiranja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

-Siguran posao za sve naučnike i istraživače! – garantovano trajno finansiranje svih zaposlenih i zaključivanje ugovora o radu na neodređeno, odnosno u trajanju zvanja.

„Ovi zahtevi predstavljaju minimum poštovanja već postojećih zakona koji regulišu domen rada i naučnoistraživačke delatnosti, a Sindikat ih je potvrdio na proširenoj sednici Republičog odbora, 8. februara 2022. Takođe, u okviru kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ pokrenuto je Pismo podrške zahtevima Sindikata, koje za samo jedan dan potpisalo više od 500 naučnih radnika, a u ovom trenutku imamo više od 1500 potpisnika“, poručili su naučnici.

Predsednica Sindikata, dr Đurđica Jovović, rekla je za portal Nova.rs da se naučni radnici suočavaju sa brojnim problemima kada je obračun zarade u pitanju.

„Mi naše zahteve pominjemo već dugo i pominjemo ih javno. Jedino zaposleni u nauci nemaju koeficijente za obračunavanje svojih zarada i zato danas predajemo naš zahtev vladi da se nepravda ispravi. Zarobljeni smo u sistemu projektnog finansiranja od 2011. godine.“

Jovović je slikovito objasnila kako to izgleda u praksi.

„Suštinski, dva naučna radnika sa jednakom naučnim zvanjem, istom školskom spremom i jednakim obimom posla imaju razliku u primanjima od čak šezdeset hiljada dinara u neto iznosu i to je tako od 2011. godine pa sve do danas“, rekla je predsednica sindikata i dodala da se rešenje nalazi u uvođenju institucionalnog finansiranja.

„Donet je Zakon o nauci i istraživanjima koji je predviđao ukidanje tih kategorija i uvođenje institucionalnog finansiranja koje bi podrazumevalo da svako naučno zvanje ima svoj koeficijent za obračunavanje zarada. Niko prstom nije mrdnuo da zakone koji postoje u Srbiji primeni u praksi.“

Jovović dodaje i da su razlog za protest – izneverena obećanja od strane vlasti.

„Rešili smo da sve ovo baš sada organizujemo jer smo imali obećanja da će ovo biti godina u kojoj ćemo preći na institucionalno finansiranje, međutim nedavno se pojavila nova informacija da će se koeficijenti zakona o platama primenjivati tek od 2025. godine, uz mogućnost produživanja na 2027. godinu a to znači da će najveći broj istraživača koji su u trenutnom nepravednom sistemu finansiranja otići u penziju a to je strašno“.

Dodaje i da je rešenje u primeni već postojećih zakona.

„Samo hoćemo da se vladajući zakoni primene na nauku i naš problem je rešen. To je jedan deo zahteva. Drugi deo zahteva se odnosi na naše ugovore o radu kojim su najviše pogođene naše mlade kolege koje rade na godinu dana, kao sezonski radnici. Ne dobijaju sredstva za topli obrok, ne dobiajaju sredstva za markice za prevoz. Osnovna prava zakona o radu su oštećena, oseća se nesigurnost i izuzetno smo nezadovoljni tim. Takva situacija mora da se promeni“ kazala je Jovović za portal Nova.rs i poslala apel vlastima, struci ali i celokupnoj javnosti.

„Pokrenuli smo kampanju za dostojanstven rad u nauci. Poslali smo pismo podrške svim naučnim i „nenaučnim“ institucijama. Apeujemo i na javnost da se priključi. Naši zahtevi su vrlo utemeljeni, ne tražimo nikakva povećanja plata, ništa što bi oštetilo nekog drugog. Hoćemo samo svoja prava. Naše pismo je naišlo na dobar odjek i zadovoljni smo brojem potpisa, prepoznaje se da su naši zahtevi utemeljeni. Idemo do kraja, ovo je samo početak“, završila je Jovović.

Od 21. do 25. februara članovi Sindikata nauke Srbije i aktivisti kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ biće na štandovima ispred fakulteta i instituta u Beogradu kako bi radnike i javnost neposredno upoznali sa svojim zahtevima i pozvali ih na protest 28. februara.

Bonus video: Žene naučnice u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar