Foto: Vladimir Razgulyaev / Shutterstock.com

Časopis "National Geographic", kao i njihovo online izdanje, nakon više decenija rada ugasio se prošle godine u Hrvatskoj a početkom januara 2024. godine i u Srbiji, a kao razlog gašenja se navodi gubitak licence.

Ivana Dukčević, koja je u proteklih nekoliko godina objavljivala svoje putopise i fotografije u “National Geographic Srbija” rekla je da osim časopisa, nema više ni online izdanja, te su srpsko i hrvatsko izdanje ostali bez licence, objavile su „Nezavisne novine„.

Dukčević je ispričala da je saradnju sa ovim časopisom počela nakon nekoliko godina postojanja magazina u Srbiji, kada su u nekoliko navrata objavljene njene fotografije. U toku poslednjih pet godina, na njihovom portalu su objavljena 73 njena putopisa s fotografijama.

„Nadam se da je ovo samo privremeno rešenje, i da će neko u Srbiji, poželeti da plati licencu za kvalitet dug više od veka“, rekla je Dukčević.

Pročitajte još

Nakon gubitka licence, svako onaj ko poželi da otvori sajt „National Geographic“ na srpskom jeziku, biće preusmeren ka adresi nationalgeographic.com.

Legendardni mesečnik sa žutim okvirom koji obraduje teme iz oblasti kulture i nauke, geografije, istorije i umetnosti, prvi put je objavljen 22. septembra 1888. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi broj na srpskom jeziku izašao je pre 17 godina, u novembru 2006. godine.

Vlasnik licence u Srbiji bila je Adria Media Group, koja se kasnije preregistrovala u Wireless media.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare