Foto: Printscreen Facebook/womeninblackserbia

Prostorije Žena u crnom (ŽuC) u Beogradu danas su ponovo napadnute, a napadač je, predstavljajući se kao poštar, na ulazna vrata bacio kutiju crvene farbe.

Napad se dogodio danas oko 14.55, a napadač je farbu prosuo po ulaznim vratima i stepeništu.

Ovaj napad se desio samo dan nakon obeležavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti, koje su Žene u crnom organizovale 10. i 11. jula.

„Smatramo da iza ovog napada koji je izveo nepoznati počinilac legitimišu državne institucije koje dozvoljavaju i doziraju nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike. Ukoliko nadležne institucije i ovog puta ne učine ništa kako bi se napadač identifikovao, a potom i procesuirao svojim nečinjenjem će još jednom pokazati da zatvaraju oči na nasilje kome su Žene u crnom izložene po ko zna koji put, ali i ohrabruju i podstiču nove napade“, ocenile su u ŽuC-u i dodale:

„Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i na nivou društva.“

Foto: Printscreen Facebook/womeninblackserbia

Od oktobra 2021. godine, ovo je treći napad na prostorije Žena u crnom, a bilo je i više napada na aktivistkinje i aktiviste ove organizacije.

Do sada nijedan od ovih slučajeva, kao ni brojni napadi iz prošlosti nisu procesuirani.

BONUS VIDEO – Srebrenica – sahranjeno 50 ekshumiranih žrtava genocida

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar