Organizacija "Žene u crnom" protestovala je danas u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini, tražeći zaustavljanje rata i povlačenje ruske vojske iz Ukrajine.

Na skupu ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj ulici bilo je prisutno nekoliko desetina ljudi, a događaj su obezbeđivale jake policijske snage.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pripadnici organizacije Žene u crnom, kao što je u njihovom saopštenju rečeno, protestovali su ćuteći, uz izložene transparente „Give peace a chance“, „Stop the war in Ukraine“, „Solidarity with the peace movement in Russia and Ukraine“ i brojne druge natpise na engleskom ali i na ukrajinskom jeziku.

Tokom skupa došlo je do manjeg incidenta kada je okupljenima prišao muškarac sa tetovažom Ratka Mladića, nakon čega je skinuo majicu. Do fizičkog sukoba, na svu sreću, nije došlo.

Aktivistkinja Aida Ćorović za Nova.rs je rekla da je prisutna na svim protestima, te tom prilikom poslala poruku podrške ukrajinskom narodu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Prisutna sam na svim protestima koji daju podršku narodu Ukrajine, i bez želje da pravim balans između onoga što Rusija radi i onoga što Ukrajina doživljava, želim da podržim građane i građanke Rusije koji se odupiru ovom režimu. Videli smo slučaj novinarke koja je hrabro istupila pre nekoliko dana i napravila jedan neverovatan gest. Ono što je za mene ključno, to je da viđam na ulicama Beograda ljude iz Ukrajine i Rusije koji zajednički šalju apel za zaustavljanje ovog rata“, navela je Ćorović.

Iz ove organizacije su ranije saopštili koji su to zahtevi zbog koji su se oni odlučili na ovaj potez. Najpre je traženo da se hitno prestane sa svim vojnim operacijama, te povlačenjem okupacionih trupa Ruske federacije iz Ukrajine, te da je potrebno što pre okončati stradanje civilnog stanovništva.

„Zahtevamo istragu pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim sudom pravde zbog agresije-zločina protiv mira i „zločina ruskih invazionih trupa nad civilima u Ukrajini“. Tražimo da se država Srbija pridržava zakonske zabrane učešća dobrovoljaca iz Srbije na ratištima u Ukrajini, pogotovo imajući u vidu ‘dosadašnji blagonaklon odnos pravosuđa prema srpskim dobrovoljcima na proruskoj strani'“, zahtevaju Žene u crnom.

One traže i nastavak sankcija Evropske unije prema Rusiji.

Ponovljene su i poruke podrške aktivistima i pokretima na kriznom području.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Izražavamo našu solidarnost i podršku antiratnom pokretu u Rusiji, Belorusiji i napadnutoj Ukrajini. Najdublje poštovanje i solidarnost izražavamo prema hrabrim i odgovornim feminističkim aktivistkinjama širom Ruske federacije koje su ustale protiv rata i Putinove tiranije“.

Uoči skupa, Žene u crnom obratile su se javnosti saopštenjem.

„Okupacione trupe Ruske federacije od 24. februara 2022. godine izvode varvarske napade na Ukrajinu. Invazione trupe, zločinački opsedajući gradove, lišavaju civilno stanovništvo vode, struje, lekova, hrane i uništavaju civilnu infrastrukturu – bolnice, škole, sva mesta života. Usled humanitarne katastrofe, terora i straha preko 2,8 miliona ljudi iz Ukrajine potražilo je spas bekstvom u susedne zemlje. Rat u Ukrajini preti da ugrozi više nego krhki svetski mir, a imperijalni militaristički pohod pod vođstvom Vladimira Putina nosi opasnost od upotrebe nuklearnog oružja“, navele su u saopštenju.

BONUS VIDEO: Izbegla porodica iz Ukrajine

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar