Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Najviše novoobolelih od koronavirusa i juče je bilo u Beogradu. U Gradskom zavodu za plućne bolesti lekari svakodnevno pregledaju oko 60 kovid pozitivnih pacijenata, dok je pre desetak dana bilo je 25.

Direktorka te ustanove dr Ljiljana Timotijević rekla je za RTS da je došlo do znatnog povećanja novoobolelih i istakla da je juče od pregledanih 61 pacijenta njih sedam poslato na hospitalizaciju.

Najčešći razlog zbog kojeg se javljaju pacijenti su visoka temperatura, otežano disanje i slabost, a ima i onih sa simptomima gripa koji su pozitivni na kovid 19, kaže doktorka.

Prema njenim rečima, dvosttruko je više prvih pregleda nego kontrolnih.

Ukazuje da se na pregled javljaju pacijenti uzrasta od 30 do 50 godina i da je u pitanju radno sposobno stanovništvo.

Pročitajte još:

Nakon pada broja novoobolelih od kovida 19, ponovo se beleži rast. Najviše zaraženih je u Beogradu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da su to uglavnom mladi ljudi koji imaju blažu kliničku sliku ili čak asimptomatsku.

„To ukazuje na to da mi zato u bolnicama imamo manji pirliv, čak se može reći minimalni priliv u hospitalima. I prvi pregledi pokazuju da imamo neku stabilnu situaciju još uvek, ali to ne znači da u narednom peridu nećemo imati još veća povećanja“, kaže Tiodorović.

Raste broj obolelih i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Vranju, Valjevu…

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu doktor Predrag Sazdanović kaže da se epidemija polako budi svuda u Srbiji. Ističe da je veoma pesimističan i da moramo da budemo danas pametni da sutra ne bismo brinuli.

Za sada bez žarišta među studentima.

U 14 studentskih domova u Beogradu trenutno boravi nešto manje od 8.000 studenata, a od početka nove akademske godine koronavirusom zaraženo je njih troje, kaže direktor Studentskog centra „Beograd“ Goran Minić i napominje da su se studenti inficirali van domova i da su sada smešteni u Studentsku polikliniku.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo je 7 korisnika i 11 zaposlenih.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar