Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U poslednja 24 časa preminule su dve osobe, dok je zaraženo još 326 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 25 pacijenata.

Hospitalizovana je 441 osoba, a testirane su 7.242 osobe.

***

Inače, u ponedeljak su preminule dve osobe, a 122 su bile zaražene. Takođe, na respiratorima su se nalazile 24 osobe, dok je 408 pacijenata bilo hospitalizovano. Bilo je testirano 5.746 osoba.

***

Štab za vanredne situacije u Prokuplju proglasio je danas vanrednu situaciju na području grada zbog opasnosti od širenja infekcije koronavirusom.

U saopštenju posle sednice štaba se navodi da je vanredna situacija uvedena “zbog značajnog porasta pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih virusom kovid 19”.

***

Član Kriznog štaba dr Srđa Janković izjavio je za N1 da se u ovom trenutku ne planira, niti razmatra uvođenje policijskog časa, ali napominje da ova mera i dalje postoji, kao i da je uveren da do toga neće doći. On je upozorio na povećani rizik od prenošenja virusa i preporučuje nošenje maski i na otvorenom.

***

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da će u Beogradu, Kragujevcu „pa i Valjevu“ doći do povećanja broja novoinficiranih koronavirusom u narednom periodu. “Svuda oko nas virus pokazuje visok potencijal, jako brzo se prenosi zbog ulaska u sezonu u kojoj je najaktivniji. Što ga više usporimo, imaćemo manje tragičnih ishoda”, rekao je član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Virus korona u svim zemljama oko Srbije pokazuje veliki potencijal i brzo se prenosi, jer ulazimo u period jesen-zima kada je najaktivniji, rekao je Kon i dodao da treći pik može da traje 12 do 16 nedelja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare