Foto: N1

Najnoviji Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji pokazuje da Smederevo, Valjevo i Bor spadaju u najzagađenije gradove u Srbiji, što je posledica sagorevanja lignita u velikom broju privatnih ložišta ali i teške industrije.

Smederevce truje Železera

Najviše dana sa prekoračenjem PM10 čestica u toku prošle godine, čak 148, zabeleženo je na mernoj stanici Smederevo – Radinac, koja je najbliža smederevskoj Železari i čija očitavanja su se sada po prvi put našla u Godišnjem izveštaju. Osim toga, na ovoj stanici merenja nisu vršena oko dva i po meseca, što znači da je prava slika još sumornija.

Na drugom mernom mestu u Smederevu, na stanici “Carina” situacija nije značajno bolja, te je zabeleženo 120 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom.

Iz udruženja građana “Pokret Tvrđava Smederevo” poručuju da je zagađenje vazduha direktna posledica emitovanja prašine iz Železare Smederevo.

“Nije slučajno da merno mesto Radinac bude najzagađenije u Srbiji, jer su meštani Radinca, okolnih sela, ali i celog Smedereva, svakodnevno izloženi crnoj i crvenoj prašini koja prekriva sve, od kuća preko useva”, objašnjava Nikola Kolja Krstić za Nova.rs.

Dodaje da dodatni problem u Smederevu predstavlja visokopećna otpadna šljaka, koja se neadekvatno skladišti blizu korita Dunava, u brdo je do sada dosegnulo 600 puta 350 metara površine.

“Najnovija saznanja nam govore da je firma koja je dobila posao asfaltiranja smederevskih puteva, otkupila 1.5 miliona tona te šljake, kojima planira da nasipa puteve. Budući da smo opravdano sumnjali da ta šljaka u sebi ima sastojke štetne po zdravlje, koji trajno mogu kontaminirati zemljište i podzemne vode, ‘Pokret Tvrđava’ je pokrenuo kampanju i skupio potrebna sredstva kako bi akreditovana laboratorija izvršila potrebne analize. Rezultate čekamo”, objašnjava Kristić.

Dodaje je da je udruženje takođe dobiolo zvanične podatke Doma zdravlja Smederevo, koji pokazuju da Radinac ima ubedljivo najvišu stopu obolelih od malignih bolesti od svih 27 sela.

U Valjevu Krušik i lignit iz Kolubare

U Valjevu je u toku prošle godine zabeleženo čak 147 dana sa prekoračenjem granične vrednosti za PM10 čestice, što je samo dan manje nego u Smederevu.  Maksimalna koncentracija ovih čestica, opasnih po zdravlje, u Valjevu je bila šestostruko veća od granične.

Povezane vesti:

Kad su u pitanju još sitnije suspendovane čestice PM2.5 i po tom pitanju je situacija u Valjevu bila izuzetno loša – njihova prosečna godišnja vrednost bila je najveća u Srbiji i iznosila 45 miligrama po metru kubnom, što je gotovo dvostruko više od maksimalne dozvoljene vrednosti koja iznosi od 25 miligrama po metru kubnom.

U izveštaju je prikazano i da su najveći deo suspendovanih čestica emitovale toplane i individualna ložišta (čak 67 odsto PM2.5 i čak 51 odsto PM10 čestica), slede poljoprivreda sa stočarstvom, industrija, drumski saobraćaj i proizvodnja električne energije.

U Valjevu su privatna ložišta svakako najveći izvor zagađenja, u kojima se, kako je ranije upozorila dr Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju sagoreva nekvalitetan lingnit iz Kolubare. Zagađenju doprinosi i Krušik, najveća fabrika u Valjevu, koja po rečima Đorđević koristi kotao na mazut.

Otežavajuća okolnost je i što se Valjevo nalazi u kotlini, bez dovoljno strujanja vazduha, zbog čega se emitovano zagađenje duže zadržava u gradu.

Građane Bora bar jednom nedeljno truje sumpor-dioksid

Bor je jedini grad u Srbiji u kom je vazduh svrstan u treću kategoriju usled zagađenja sumpor dioksidom, koji je čak 58 dana u vazduhu bio prisutan u većoj koncentraciji od dozvoljene. Osim toga u Boru je zabeleženo i zagađenje PM10 česticama pune teških metala izuzetno opasnih po zdravlje, poput arsena i olova.

U poslednjem izveštaju Agencije, čak 92 odsto sumpor-dioksida u Srbiji emituju termoelektrane, 5 odsto industrijska postrojenja, 2 odsto iz toplane i individualnih ložista.

Foto: Vladislav Mitić

U Boru je glavni krivac za zagađenje svakako “Ziđin”, tačnije topionica bakra koja se nalazi u okviru fabričkog kompleksa ove kompanije.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), podneo je u januaru krivičnu prijavu protiv privrednog “Ziđina” zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo Zagađenje životne sredine.

Slučaj još uvek nije dobio pravni epilog.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar