Foto:google maps; Tanjug/Jadranka Ilić; N1

Najpopularniji među budućim brucošima ove godine bio je Fakultet organizacionih nauke, gde je konkurisalo skoro tri puta više kandidata nego što ima mesta, među traženima su i ETF, Medicinski, Mašinski i Arhitektonski.

Velikom navalom ne mogu da se pohvale Poljoprivredni, Šumarski, Rudarsko-geološki ili Filološki, koji imaju manje kandidata nego mesta.

U apsolutnim brojevima najviše kandidata se prijavilo na Fakultetu organizacionih nauka (FON) 2.299, Ekonomskom 1.509, Pravnom 1.385, Medicinskom 1.224 i ETF-u 1.162. Više od 1.000 prijavljenih ima još na Mašinskom, Filološkom i Fakultetu političkih nauka.

Kada se broj prijavljenih kandidata uporedi sa brojem odobrenih budžetskih i samofinansirajućih studentskih mesta, najveće interesovanje na Beogradskom univerzitetu ove godine bilo je na FON-u, gde se za 840 odobrenih mesta prijavilo čak 2.299 kandidata.

Među najpopularnijim fakultetima su i Arhitektonski, Građevinski, ETF, Medicinski, Stomatološki, Farmaceutski, Fakultet političkih nauka i Matematički.

Za 304 odobrenih budžetskih i samofinansirajućih mesta na Arhitektonskom fakultetu prijavilo se 656 kandidata, dok se na Građevinskom prijavilo 766 njih za 420 mesta. Na beogradskom ETF-u, gde ima 720 mesta, prijavilo se 1.162 kandidata.

Veliko interesovanje je i na Mašinskom fakultetu gde se prijavilo 1.103, dok je odobreno 680 mesta, ali i na Ekonomskom, gde se za 1.320 mesta prijavilo 1.509 kandidata.

Foto:Ministarstvo prosvete

Za studiranje na Filozofskom fakultetu, gde ima 733 mesta, prijavilo se 868 kandidata. Na Saobraćajnom fakultetu ima 350 mesta, a prijavljeno je 509 kandidata.

Na Fakultetu bezbednosti se prijavilo 604 kandidata za 400 odobrenih mesta, dok je na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju 320 prijava, a 270 odobrenih mesta.

Broj prijavljenih na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja je 311, a odobrenih mesta ima ukupno 260, dok je na Fakultetu veterinarske medicine 170 mesta, a 217 kandidata.

Na Hemijskom fakultetu se za 185 mesta prijavilo 240 kandidata, a broj prijava na Biološkom je 308, dok je odobreno 230 mesta. Za studiranje na Geografskom fakultetu, gde je odboreno 250 mesta, prijavilo se 323 kandidata.

Među fakultetima gde je broj prijava manji od broja odobrenih mesta izdvajaju se Poljoprivredni, Filološki, Rudarsko-geološki, Šumarski, Fakultet za fizičku hemiju, Učiteljski i Fizički fakultet.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je Pravni među fakultetima sa najvećim brojem prijavljenih – 1.385, ipak je manje zainteresovanih od broja odobrenih mesta – 1.400. Čak i veća razlika je na Filološkom fakultetu gde se za 1.393 mesta prijavio samo 1.081 kandidat.

Među budućim brucošima nije popularan ni Učiteljski fakultet, pa se za 410 mesta prijavilo samo njih 295. Manje interesovanje je i na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu, gde ima 230 mesta, a samo 147 prijavljenih.

Na 316 odobrenih studentskih mesta na Rudarsko-geološkom fakultetu prijavilo se samo njih 109, dok se na Tehničkom fakultetu u Boru prijavio samo 81 kandidat, a odobreno je 240 mesta.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Broj prijavljenih od odobrenih mesta je manji i na Tehnološko-metalurškom fakultetu njih 284 na 385 mesta. U ovoj grupi su i Poljoprivredni, njih 490 se prijavilo za 790 mesta, i Šumarski, gde je 340 mesta, a samo 173 kandidata.

Na Fizičkom fakultetu se prijavilo samo 69 kandidata, dok je odobreno 155 mesta, slično je i na Fakultetu za fizičku hemiju gde ima 41 kandidat, a mesta je 100.

Kada su upisni rokovi

Konačna rang lista za prvi upisni krug biće objavljena najkasnije do 11. jula, a upis u ovom upisnom roku biće od 11. 15. jula.

Prijemni ispit polaganje matura
Foto:Shutterstock

Za sve koji ne uspeju da se upišu u prvom upisnom roku, na raspolaganju imaju drugi upisni rok. Prijavljivanje za polaganje prijemnog je 1. i 2. septembra, dok se prijemni na fakultetima polaže 5. i 6. septembra.

Preliminarna lista se objavljuje do 7. septembra do 12 časova, dok će konačna rang lista biti objavljena najkasnije do 12. septembra do 12 sati. Upis u drugom upisnom roku je od 12. do 15. septembra.

Oni koji ne uspeju da se upišu ni u drugom upisnom roku, imaće još jednu šansu. Prijava za prijemni za treći upisni rok je 19. i 20. septembra, a polaganje je 21. i 22. istog meseca. Konačna rang lista biće objavljena do 29. septembra, a upis najkasnije do 30. u istom mesecu do kraja dana.

Sve manje zainteresovanih za studije srpskog

Već godinama opada interesovanje za studije srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Dekanka Filološkog fakulteta Iva Draškić rekla je za „Novu“ da je situacija ove godine čak i nešto bolja nego prošle.

Iva Draškić Vićanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prošle godine su do indeksa mogli da stignu i oni koji na nekom od testova nisu osvojili ni jedan jedini bod.

„Za nas ovo nije iznenađenje. Da bi se situacija popravila potrebna je pomoć države i bolji uslovi rada, veće plate za nastavnike“, rekla je dekanka Filološkog fakulteta.

Dok interesovanje za studije srpskog jezika umire i postoji opasnost da u školama više nema ko da ga predaje, popularnost kineskog i skandinavskih jezika je u punoj brzini.

„Mladi su shvatili od čega može da se živi“, konstatovala je Draškić.

BONUS VIDEO – Budući studenti Filološkog fakulteta pre polaganja prijemnog

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare