Grafika: BIRN Srbija

Kovid bolnice su prijavile tri puta više umrlih, nego što je zvanično saopšteno, pokazuje informacioni sistem Covid 19, te se neslaganja u brojevima ne mogu objasniti nepreciznostima u sistemu, navodi BIRN. Najviše preminulih bilo je 12. aprila, ukupno 38, a zvanično je saopšteno da je u Srbiji od posledica korone umrlo samo - pet pacijenata.

Nadležni su, prema navodima BIRN, imali uvid u podatke iz baze.

Kao što je Nova.rs već pisala, saradnici premijerke Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktor IT sektora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, učestvovali su u izradi Informacionog sistema Covid-19, odnosno imali su uvid u stvarni broj testiranih, obolelih i umrlih od virusa korona koje je prikupljao Institut Batut.

Preminuli od posledica korone

BIRN je još sredinom juna, nakon uvida u podatke iz Informacionog sistema Covid-19, objavio da je u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. u kovid bolnicama umro 1.081 pacijent, od čega je kod njih 632 sa sigurnoću ustanovljeno da su pre smrti bili pozitivni na virus korona. U istom tom periodu zvanično je bilo saopšteno da je umrlo daleko manje obolelih – 244.

U Srbiji je prvi smrtni slučaj u bazi registrovan 19. marta.

Najviše umrlih bilo je 12. aprila, ukupno 38. Tog dana Krizni štab je saopštio da je u Srbiji umrlo pet pacijenata.

 

 

 

Najviše smrtnih ishoda bilo je sredinom aprila, da bi sredinom maja taj broj počeo da opada.

„U Informacionom sistemu se nalaze podaci o ukupno 1.081 osobi koje su preminule u kovid bolnicama i čiji se rezultati testa vode u jednom od sledećih statusa: pozitivan na koronu (632), negativan (355),  nepoznat (83), uzorak nije pronađen (8), neodređen (2), dok je u jednom slučaju kolona bila prazna“, navodi BIRN.

Preminuli koji su bili pozitivni na kovid

 

Ukoliko se u obzir uzmu samo oni koji su pred smrt imali pozitivan test na koronu, a takvih je 632, najveći broj umrlih bio je 12. i 13. aprila – 23 umrla pacijenta.

BIRN ističe da je najveća razlika u broju umrlih primećena u Kliničkom centru Niš, gde je razlika između zvanično saopštenog broja mrtvih (77) i onog koji se nalazi u Informacionom sistemu (243) bila čak 166.

„U KBC Dragiša Mišović broj umrlih je smanjen za 55, u KBC Zemun za 56, a u KBC Zvezdara za 45“,  navodi se u istraživanju. .

U ostalim bolnicama razlike su nešto manje, pa je kod KBC Srbija razlika 17 pacijenata, KBC Kragujevac osam…

„Za 29 pacijenta nije navedeno u kojoj su bolnici preminuli“, ističe BIRN.

.

 

Podaci iz informacionog sistema u koje je BIRN imao uvid sadrže redni broj pacijenta, datum rođenja, podatke o rezultatima testiranja, datum i mesto smrti (kovid bolnice).

U Informacionom sistemu se nalaze lični podaci pacijenata, ali novinari BIRN, kako se ističe – nisu imali pristup ovom delu baze.

Pojedini članovi Kriznog štaba tvrdili su da nisu imali pristup podacima Informacionog sistema, nego da su „baratali“ samo brojevima koje bi dobili neposredno pre otpočinjanja konferencija za novinare.

Osim broja umrlih, BIRN je utvrdio da su smanjivani i brojevi zaraženih – tako je, recimo, sredinom juna Informacioni sistem pokazivao da se broj zaraženih kretao između 300 i 340 dnevno, dok je zvaničan broj bio 97 novoobolelih.

 

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare