Novi Sad, Medicinski fakultet, zgrada, ulaz
Foto: N1

Na Univerzitet u Novom Sadu se u školskoj 2021/2022. godini ima mesta za 16.189 studnata, od kojih će za 8.322 školovanje biti plaćeno iz budžeta, a ostala mesta su za samofinansirajuće studente. Među budućim brucošima u Novom Sadu popularan je Fakultet tehničkih nauka, a po interesovanju se izdvaja i medicina.

Na većini fakulteta prijemni za prvi ispitni rok počinju od 21., odnosno 25. juna a najveće gužve se, očekivano, očekuju na Fakultetu tehničkih nauka. Najtraženiji odseci na FTN su oni iz IT sektora, od softverskog inžinjerstva i informacionih tehnologija, a sve je atrktivniji i odsek animacije u inžinjerstvu.

FTN će u ovoj školskoj godini primate 1.433 brucoša na budžet, a preostalih 1.091 mesta je namenejno samofinansirajućim studentima. Ove godine u Novom Sadu povećano je i interesovanje za Medicinski fakultet, koji je polovinkom juna imao i probni prijemni ispit. Međutim, uprkos povećanom interesovanju, osnovne akademske studije Medicinskog fakulteta će ove školske godine moći da upiše svega ukupno 219 studenata, od kojih će se 130 naći na budžetu.

Zbog specifičnosti prijemnog ispita i prethodne provere sposobnosti kandidata za upis na pojedine studijske programe koji se realizuju na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Akademiji umetnosti, Pedagoškom fakultetu i Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, termini održavanja prijemnih ispita na navedenim fakultetima odstupiće od utvrđenih termina precizni podaci za ove fakultete se mogu pronaći na sajtu.

Studenti
Studenti Foto:EPA-EFE/Ana Escolar

Među novosadskim brucošima i dalje su među napopularnijim i Filološki fakultet, kao i Pravi i Ekonomski, Na pravnom ima mesta za 660 studenata, ali je od toga samo 183 na budžetu.

U proseku, na novosadskom Univerzitetu u zavisnosti od fkulteta cena školarina se kreće od 60.000 pa do 200.000 dinara.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar