Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Budući studenti  Univerziteta u Kragujevcu, mogu da upišu neki od 12 fakulteta, ali da bi ‘’upali’’ na one najatraktivnije potrebno je da  ‘’ponesu’’ mnogo bodova iz srednje škole i zablistaju na prijemnom ispitu. Tradicionalno, najveća gužva je na medicini, jezicima i softverskom inženjerstvu, pa na tim fakultetima već godinama nema drugog upisnog roka.

Upisna groznica  samo što nije počela, a maturanti će svoje prijave za neki od 12 fakulteta  Univerziteta u Kragujevcu moći da podnose već od ponedeljka 21. juna.  Za upis na osnovne akademske studije ove godine Univerzitetu je odobreno 3.118 mesta, od čega je 2.178 predviđeno za budžetske studente, dok će 940 budućih akademaca morati da plati školarinu.

U Rektoratu za sada ne mogu da predvide za koje fakultete će vladati najveće interesovanje, ali je višegodišnja praksa pokazala da Fakultet medicinskih nauka (FMN) prednjači po atraktivnosti i broju kandidata koji konkurišu za jedan indeks. 

Tako je prošle godine na tom fakultetu, za 284 slobodna mesta, prijemni ispit polagalo 610 maturanata, a najveće interesovanje vladalo je na Odseku za stomatologiju. Za jedno mesto konkurisalo je preko 6 kandidata, odnosno za 24 slobodna mesta prijavio se 151 potencijalni brucoš. 

Odmah za Fakultetom medicinskih nauka , po atraktivnosti sledi Fakultet inženjerskih nauka (nekadašnji Mašinski), gde je najpopularniji smer za Računarsku tehniku i softversko inženjerstvo. Na tom smeru prošle godine obobreno je 60 mesta, a konkurisalo je 157 kandidata. 

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

I Filološko umetnički fakultet (FILUM) , gotovo sve kapacitete popuni u prvom upisnom roku, a najveće interesovanje studenata je za Engleski jezik i književnost. 

U grupu najatraktivnijih studijskih programa spadaju i studije Psihologije, pa se i na tom smeru gde je predviđeno 30 mesta, upisni rok završi još u prvom krugu, a posle prijemnog ‘’otpadne’’ preko 100 kandidata.  

Najmlađi fakultet Univerziteta u Kragujevcu je Fakultet za hotelijerstvo i  turizam koji se nalazi u Vrnjačkoj Banji, a iskustvo od prethodnih godina potvrđuje da je popularan među mladima koji biraju buduće zanimanje, te za 200 slobodnih mesta uvek konkuriše veći broj maturanata. 

Prijavljivanje za prijemni ispit od 21. do 27. juna

U zavisnosti od fakulteta do fakulteta prijavljivanje kandidata odvijaće se tokom sledeće nedelje od 21. do 27 juna, a zbog aktuelne epidemiološke situacije, na većini fakulteta biće omogućeno i onlajn podnošenje prijava. 

Prijemni ispiti održaće se od 28. juna  do 4. jula, a posle rangiranja kandidata, upis na fakultete počinje 16. jula. 

Univerzitet u Kragujevcu u svom sastavu ima 12 fakulteta od kojih se šest nalazi u samom gradu, Ekonomski, Pravni, Fakultet medicinskih nauka, Fakultet inženjerskih nauka (FIN), Prirodno- matematički i Filološko umetnički. 

U sklopu Univerziteta su i fakulteti u Jagodini (Fakultet pedagoških nauka), Čačku (Agronomski i Fakultet tehničkih nauka), Kraljevu (Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo), Užicu (Pedagoški fakultet),  kao i Fakultet za hotelijerstvo i  turizam u Vrnjačkoj Banj.

U Rektoratu  ističu da se na najatraktivnijim  fakultetima ( FMN, FIN,  FILUM) upis uglavnom  završi još u julu, dok se na ostalim fakultetima organizuje i drugi upisni rok.  

Školarine  od 39.000 do 170.000 dinara

Studiranje o sopstvenom trošku, za one koji ne ‘’upadnu’’ na budžet,  na kragujevačkim fakultetima kreće se od 39.000 do 170.000 dinara. 

Najviše novca moraće da izdvoje studenti Filološko umetničkog fakulteta  na Odseku za primenjenu i likovnu umetnost, koja iznosi  170.000 dinara, dok je studiranje na istom fakultetu na  Odseku za filologiju od 60 do 90 hiljada dinara. 

Najniža školarina je na Agronomskom fakultetu u Čačku i iznosi 39.000 dinara. 

Na Fakultetu medicinskih nauka svi studenti na integrisanim studijama medicine, farmacije i stomatologije (predviđeno 196 mesta)  školuju se o trošku države, a na tom fakultetu školarinu u iznosu od 80.000 dinara plaćaju studenti  strukovnih studija za fizioterapeuta i medicinsku sestru.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar