Foto: 021.rs

Oko 35.000 litara nafte izlilo se u ponedeljak iz bugarskog broda u Dunav kod Čelareva. Od tada nadležne službe pokušavaju da spreče širenje naftne mrlje, postavljena je zaštitna plivajuća brana. U Novom Sadu je zabranjeno kupanje na "Štrandu".

Plivajuća brana postavljena je na Dunavu kod Batajnice. A nadležni kažu uhvaćena nafta odvaja se od vode i skladišti.

„Zavesa se postavlja tako da se jedan kraj zavese vezuje za jednu tačku, drugi kraj za drugu tačku i pravi se luk da bi se zagađenje koncentrisalo u jednom delu i na taj način i moglo da se ukloni. Što se uhvatilo od zagađenja, uhvatilo se, zavesa stoji još uvek tamo, ako slučajno bude trebalo još nešto da se reaguje“, objašnjava glavni inženjer „Srbija vode“ Branka Popović.

Počelo je uklanjanje površinskog filma nafte i sanacija, a prve analize vode uzete kod Sremske Kamenice pokazale su minimalnu količina mineralnih ulja, prenosi RTS.

„Videćemo u narednim danima koje će biti analize same površinske vode i koja je to količina zagađenja. U ovom momentu ne očekujemo neke bitnije ekološke posledice i probleme po zdravlje ljudi i živog sveta u vodi i oko vode“, kaže rukovodilac službe za zaštitu „Vode Vojvodine“ Jovan Vignjević.

U „Vodama Vojvodine“ kažu i da zbog razlike u pritisku, ne postoji opasnost po pritoke Dunava. U Novosadskoj Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine kažu da kvalitet pijaće vode nije ugrožen.

„Što se tiče pijaće vode nema nikavih problema i nema nikakve opasnosti od prodiranja ovog zagađenja u vodovodni sistem Novog Sada. Naime, svi treba da znaju da se voda za snabdevanje grada ne crpi direktno iz Dunava“, ističe v.d. načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković.

Prema izveštajima sa terena, nije bilo uginuća ribe, što ne znači da ga neće biti.

***

BONUS VIDEO – Izlila se nafta kod Zagreba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar