Foto: 021.rs

Nakon izlivanja nafte na glavnom toku Dunava kod Čelareva, koje se dogodilo danas, hitnom zajedničkom akcijom JVP "Vode Vojvodine" i JVP "Srbijavode" započeta je sanacija, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nakon izlivanja nafte na glavnom toku Dunava kod Čelareva, koje se dogodilo danas, hitnom zajedničkom akcijom JVP „Vode Vojvodine“ i JVP „Srbijavode“ započeta je sanacija, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako se navodi u saopštenju, ova javna preduzeća su pokrenula procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva nastala zagađenja, kao posledica izlivanja naftnih derivata u reku, a koje mogu imati štetne posledice na ljude, biljni i životinjski svet.

Na teren su odmah nakon inspekcijskog naloga izašle sve nadležne službe, pokrajinska vodna inspekcija, sektor za vanredne situacije, predstavnici JVP ‘Voda Vojvodine’, sektor za vanredne situacije Bačka Palanke, kao i akreditovana laboratorija Agencije za Zaštitu životne sredine, ističu iz resornog ministarstva.

„Utvrđena je pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja. Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, rano jutros došlo je do izlivanje nafte na glavnom toku Dunava kod Čelareva, na koti 1287.

Prema izveštaju kapetana radi se o brodu „Jumbo“ registrovanom u Bugarskoj, a izlilo se 35 tona pogonskog goriva.

Zapisnici inspekcije se dostavljaju Tužilaštvu na dalje postupanje.

***
BONUS VIDEO – Izlila se nafta kod Zagreba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar