Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Problem zagađenosti vazduha u Srbiji nije nas zaobišao ni u 2023. godini. Agencija za zaštitu životne sredine svakog meseca objavljuje izveštaje o tome u kojim gradovima je koliko dana bilo PM10 čestica u vazduhu više nego što je dozvoljeno.

Sumirajući svih 12 mesečnih izveštaja Agencije iz 2023. godine, N1 je došao do liste najzagađenijih mesta/gradova u Srbiji.

Na prvom mestu je Popovac koji je tokom prošle godine imao 137 dana sa povećanim nivoom PM10 česticama u vazduhu. Ovo mesto ujedno je i jedino u Srbiji u kojem je vazduh bio zagađen svakog meseca u 2023. godini.

U maju je Popovac bio jedino mesto u celoj zemlji koje je, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, imalo više od 50 mikrograma po metru kubnom PM10 čestica – i to čak 14 dana.

PROČITAJTE JOŠ

Lista od 10 gradova sa najvećim brojem dana u kojima je izmereno više od 50 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica u 2023. godini:

1. Popovac – 137 dana
2. Novi Pazar – 118 dana
3. Valjevo – 118 dana
4. Užice – 91 dan

5. Kosjerić – 75 dana
6. Smederevo – Radinac – 71 dan
7. Niš – OŠ Sveti Sava – 67 dana
8. Pirot – 56 dana
9. Obrenovac – 49 dana
10. Kragujevac – 49 dana

Užice, dim, zagađenje, zagadjenje, vazduh
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

PM 10 čestice i štetnost po zdravlje

PM 10 su one čestice koje škode ljudskoj populaciji. Zbog njihovih malih veličina, PM10 čestice mogu doseći do sitnih bronhiola ili alveola u našim plućima gde one prave najveću štetu.

Kada je izlaganje prema PM10 česticama između srednjeg nivoa i visokog nivoa, neki od mogućih zdravstvenih efekata su kratak dah, asmatičari doživljavaju bronhokonstrikciju (sužavanje dušnika), iritacija očiju, nosa i grla, prekomerno kašljanje i pojava zviždanja u plućima, umanjena plućna funkcija i oboljenja pluća, umanjena srčana funkcija, ponekad dovodi do srčanog udara, asmatični napadi, kancer, smrt.

.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO I ove zime dominiramo – u zagađenju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar