Foto: Privatna arhiva

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izrazila je danas zabrinutost zbog puštanja pesme "Ne volim te, Alija" na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda OŠ "Vasa Stajić" iz Novog Sada i ocenila da je reč o instrumentalizaciji dece u promociji nacionalizma u Srbiji.

„Puštanje pesme je samo posledica promocije nacionalizma na svim nivoima i atmosfere u kojoj sva deca u Srbiji žive, rastu i obrazuju se“, ocenila je Inicijativa mladih u saopštenju.

Oni su dodali da pesme koje pozivaju na nacionalnu i versku mržnju ne smeju biti deo aktivnosti obrazovnih ustanova i naveli da su za to isključivo nadležni i odgovorni učitelji, školska uprava i ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Izjava direktorke škole Zorice Đurić u kojoj se odgovornost za reprodukovanje pesme prebacuje na đake je poražavajuća i pokazuje nedostatak razumevanja važnosti uspostavljanja preventivnih edukativnih praksi. Ovakvim izjavama nadležnih se dodatno normalizuje neodgovornost institucija“, ocenila je Inicijativa mladih.

Dodali su da od ministarstva očekuju reakciju, pozivanje nadležnih u školi na odgovornost, kao i preduzimanje koraka koji će voditi unapredjenju obrazovnog sistema na način da podstiče na toleranciju i razumevanje kroz učenje o prošlosti koje je bazirano na činjenicama.

Bonus video: Na školskoj priredbi deca đuskala uz pesmu o ratnim zločinima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar