Foto:Nebojša Joksić

Prošlo je 10 dana od kada smo saznali da je Pek ekstremno zagađen teškim metalima. To su pokazali rezultati analiza koje je zataržila loklana samouprava u Kučevu. Nakon zabrinjavajućih pokazatelja i vrednosti zagađenja koje su višestruko iznad dozvoljenog, oni su zatražili i reakcije nadležnih republičkih institucija, ali toga još uvek nema. Lokalna vlast čeka da nadležni upru prstom u zagađivača, a sa druge strane, građani i lokalni aktivisti nemaju dilemu - tvrde da je kriv rudnik u Majdanpeku, čiji je vlasnik kineka kompanija "Ziđin".

„Uputili smo dopise od predsednika republike, preko premijera, nadležnim ministarstvima i Agenciji za zaštitu životne sredine. Nismo dobili apsolutno nikakav odgovor“, kaže za Nova.rs član opštinskog Veća u Kučevu Slobodan Stokić.

Uprkos izostanka reakcije nadležnih državnih službi, lokalna samouprava nastavalja da obavlja svoj posao.

„Završava se prijava domaćinstava koja imaju bunare u blizini reke Pek. U ponedeljak dolazi ekipa iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac da uzorkuje vodu iz tih 18 mesta. Nakon toga ćemo uraditi skrining ribljeg fonda i proveru toga da li je riblje meso zasićeno teškim metalima, da li ga ima i koliko ima. Uzećemo uzorak i nekog obradivog zemljišta, tamo gde se ljudi već bave poljoprivrdom, da vidimo da li ima teških metala i do koje dubine“, navodi Stokić.

Foto:Nebojša Joksić

Reka je, kaže naš sagovornik, i dalje mutna, ali ne kao u tom periodu prve polovine marta kada je „čudna“ boja Peka bila najprimetnija, a koncentracija teških metala u usponu.

Inspekcija za životnu sredinu trebalo bi da bude ta koja će zvanično uperiti prstom u zagađivača. Naš sagovornik je usmeno obavešten o tome da je inspektor obišao teren, ali zvaničan izveštaj, koji bi trebalo da pruži neke važne odgovore i  zaštiti građane i životnu srednu, još nije stigao.

Analize i cifre koje zabrinjavaju

Pre desatk dana saopšteni su nam zabrinjavajući rezultati zavoda za javno zdravlje iz Požarevca. Rezultati su pokazali su da se pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta, pre svega bakra (referentna vrednost 500 izmerena 960), mangana (referentna 300 izmerena 3300),gvožđa ( referentna 1000 izmereno 12.600) i sulfata ( 200 izmereno 369).

Dok ne stignu pojašnjenja od nadležnih institucija, preporuka svim građanima je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita reke.

Formiran je i INFO CENTAR (012 852 103), i svi stanovnici , koji imaju bunare u slivu reke (50-100 metara ) mogu se obratiti da im lokalna samouprava pomogne da se urade analize istih. Štab je doneo odluku i da se oformi Stručno-operativni tim koji će se svakodnevno baviti svim pitanjima vezanim za ovaj problem.

U međuvremenu nameće se logično pitanje – ko je odgovoran?

„Nije na nama da utvrdimo ko je neposredni zagađivač. Mi svi znamo, ali nije na nama da upremo prstom i kažemo – to je kompanija Zi Đin, ili bilo ko drugi. Sada je na Ministarstvu da na osnovu ovih rezultata pošalje republičkog inspektora za zaštitu životne sredine. Sada je važno da ne zakaže nadležno Ministarstvo. Nadležnost republičkog inspektora za zaštitu životne sredine je da utvrdi ko je zagađivač i on treba da imenuje uzročnika ovolikog zagađenja vode“, poručuje član opštinskog Veća u Kučevu zadužen za ekologiju Slobodan Stokić.

Kučevljanin Nebojša Joksić je ekološki aktivista koji već dugo putem društvenih mreža ukazuje na ovaj problem i na zagađenje reke, a u ranijoj izjavi za naš portal on je rekao da je zabrinut za svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva.

„Kraj 2017, tada sam počeo intenzivno da se brinem i ti problemi traju sve do danas. Brinem se za sebe i svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva koji letargično čekaju da neko drugi reši njihov problem“, ljut je naš sagovornik.

„Rudnik bakra Majdanpek nas decenijama truje ispuštajući jalovinu iz svog rudnika u reku Pek, koja dalje otiče u Dunav. Zi Đin je vlasnik tog rudnika. U početku se to zagađenje događalo jednom do dva puta godišnje, s jeseni i proleća kada su velike kiše – tada su koristili priliku. I tada se voda zamućivala, videlo se. Zadnjih nekoliko godina to mesecima traje. Poslednji napad na Pek, aktuelna situacija, traje od novembra prošle godine“, objašnjava Joksić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare