Foto:Nebojša Joksić

"Urađene su analize i sada možemo da pričamo o ekstremnom zagađenju reke Pek teškim metalima", rekao je za Nova.rs član opštinskog Veća u Kučevu Slobodan Stokić. Tako su razvejane sve sumnje u vezi sa sa čudnom i zamućenom bojom reke koja je zabrinula Kučevljane. Lokalna vlast sada očekuje dalje korake nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine. Građani i ekološki aktivisti odavno nemaju dilemu i kao odgovornog za zagađenje koje se širi rekom imenuju rudnik Majdanpek i njegovog vlasnika - kinesku kompaniju Zi Đin.

Epilog, analiza i cifre koje zabrinjavaju. Zavod za javno zdravlje iz Požarevca, kao jedna od dve referentne laboratije, dostavila je izveštaj uzorkovane vode iz reke Pek. Pristigli rezultati pokazali su da se pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta, pre svega bakra (referentna vrednost 500 izmerena 960), mangana (referentna 300 izmerena 3300),gvožđa ( referentna 1000 izmereno 12 600) i sulfata ( 200 izmereno 369).

Foto:Nebojša Joksić

Dok ne stignu pojašnjenja od nadležnih institucija, preporuka svim građanima  je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita reke.

Formiran je i INFO CENTAR (012 852 103), i svi stanovnici , koji imaju bunare u slivu reke (50-100 metara ) mogu se obratiti da im lokalna samouprava pomogne da se urade analize istih. Štab je doneo odluku i da se oformi Stručno-operativni tim koji će se svakodnevno baviti svim pitanjima vezanim za ovaj problem.

U međuvremenu nameće se logično pitanje – ko je odgovoran?

„Nije na nama da utvrdimo ko je neposredni zagađivač. Mi svi znamo, ali nije na nama da upremo prstom i kažemo – to je kompanija Zi Đin, ili bilo ko drugi. Sada je na Ministarstvu da na osnovu ovih rezultata pošalje republičkog inspektora za zaštitu životne sredine. Sada je važno da ne zakaže nadležno Ministarstvo. Nadležnost republičkog inspektora za zaštitu životne sredine je da utvrdi ko je zagađivač i on treba da imenuje uzročnika ovolikog zagađenja vode“, poručuje član opštinskog Veća u Kučevu zadužen za ekologiju Slobodan Stokić.

On građanima istovremeno šalje i umirujuću poruku, da su javna izvorišta bezbedna, jer se ne napajaju iz reke Pek. Naš sagovornik objašnjava i da su naredni koraci uzorkovanje zemljišta do glinskog, vodonepropusnog sloja.

„Smatramo da se kapilarnim putevima  teški metali kroz šljunak talože upravo u tom donjem sloju i da odatle preti najveća opasnost, jer je period poluraspada tih reških metala između 500 i hiljadu godina“, napominje Stokić. Već su upućeni dopisi Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

„Ja kao građanin, a i funkcioner loklane samouprave, se nadam da će odgovor Ministarstva biti brz, razuman i energičan. U pitanju su život i zdravlje ljudi u slivu reke Pek“, poručuje Stokić.

Meštani nemaju dilemu
Foto:Nebojša Joksić

Kučevljanin Nebojša Joksić je ekološki aktivista koji već dugo putem društvenih mreža ukazuje na ovaj problem i na zagađenje reke, a u ranijoj izjavi za naš portal on je reka da je zabrinut za svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva.

“Kraj 2017, tada sam počeo intenzivno da se brinem i ti problemi traju sve do danas. Brinem se za sebe i svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva koji letargično čekaju da neko drugi reši njihov problem”, ljut je naš sagovornik.

Rudnik bakra Majdanpek nas decenijama truje ispuštajući jalovinu iz svog rudnika u reku Pek, koja dalje otiče u Dunav. Zi Đin je vlasnik tog rudnika. U početku se to zagađenje događalo jednom do dva puta godišnje, s jeseni i proleća kada su velike kiše – tada su koristili priliku. I tada se voda zamućivala, videlo se. Zadnjih nekoliko godina to mesecima traje. Poslednji napad na Pek, aktuelna situacija, traje od novembra prošle godine”, objašnjava Joksić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare