Vakcinacija, Šta bi sa vakcinacijom - obišli smo punktove, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Načelnica Dnevne bolnice u "Narodnom frontu" Ana Mitrović izjavila je danas za RTS da se trudnice mogu vakcinisanti protiv kovida i u prvom trimestru trudnoće, a što je trudnoća starija rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

„Prvi i najvažniji problem vezano za kovid infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju, otežano disanje, samim tim vakcina će ih zaštititi od te osnovne komplikacije“, rekla je Ana Mitrović koja je i predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

U kontaktu sa trudnicama kaže da nema problem nepoverenja, jer trudnice insistiraju da ih uputi gde, kada i na koji način treba da budu vakcinisane.

„Moje lično iskustvo se do sada sa svim vakcinisanim trudnicama uklapa u one preporuke koje smo mogli da dobijemo od Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju, čije smernice smo od početka pratili“, kazala je Ana Mitrović.

Ona je ukazala da te smernice kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom, hipertenzijom – nego i kod naizgled zdravih trudnica, treba preporučiti vakcinaciju, a to je u ovom trenutku najbolja preporuka za Fajzerovu vakcinu.

„Preporuke su da se vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka bi bila da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji – zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela“, navela je Ana Mitrović.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku svetske preporuke su da nema odlaganja ni vakcine protiv sezonskog gripa ukoliko je neko primio vakcinu protiv kovida – može i unutar 14 dana od te vakcine primiti vakcinu protiv sezonskog gripa, što su poslednje preporuke Rojal koledža.

Podvlači da bilo koja vakcina koja je dobila dozvolu neće negativno uticati na plodnost muškarca i žene – ne izazivaju sterilitet, štite opšte zdravlje, pa samim tim i reproduktivno. Govoreći o situaciji u Narodnom frontu, Ana Mitrović je navela da je u ovom trenutku pik kada je u pitanju broj trudnica i porodilja koje se javljaju sa pozitivnim antigenskim testom, a onda potvrđenim pi-si-arom.

„Imamo dnevno nekoliko porođaja kovid inficiranih trudnica, nema teških kliničkih slika“, istakla je Ana Mitrović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar