Prilaz novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) naizgled - blista. Asfalt sveže postavljen, rupe po ulicama popunjene, zelenilo zasađeno, fasada i prozori sijaju, nema kranova i mešalica za malter, jer prva faza radova je konačno gotova, dok je druga, sa zadnje strane, one koja se sa glavne ulice ne vidi, još u majstorskim rukama, građevinskom materijalu i otpadu. Najveća zdravstvena ustanova u našoj zemlji skoro je završena, a veći prostor prima i više pacijenata, pa broj zaposlenih mora da raste, ali on svakodnevno opada, jer su ugovori medicinskog osoblja i čistačica, ograničeni na godinu dana, posle čega im uprava “pokaže vrata”.

Pročitajte još:

Novu zgradu UKCS, koja je pola veka čekala renoviranje, svečano je u februaru ove godine otvorio predsednik države Aleksandar Vučić, a tek u aprilu je preseljen Urgentni centar i još dve klinike.

Do pre šest meseci okolina zgrade bila je veliko gradilište, a prilaz je bio gotovo nemoguć. Ulica pored UKCS bila je ograđena kapijom, pa su i pacijenti i zaposleni, koji dolaze iz pravca Tiršove i Višegradske, morali da se spuštaju do početka Koste Todorovića i obiđu kapiju, kako bi mogli da priđu glavnom ulazu. Kapija je sada uklonjena, a ulica rekonstruisana, asfaltirana, a prokopane rupe i kanali, koje smo do pre pola godina preskakali, sada su zatvoreni. Preko kanala su oboleli, koji se teško kreću, morali svojim nogama da prelaze, jer medicinsko osoblje nije bilo u stanju da ih, sa sve kolicima, prenosi preko.

Na prvi pogled sada sve izgleda novo, sređeno i – gotovo.

Foto:Ana Marković/Nova.rs

Ipak, nije baš tako, u pitanju je samo prva faza, a u renoviranom delu zgrade se još od aprila nalaze Urgentni centar, deo Klinike za kardiologiju, hematologija i deo pulmologije, iako smo do sada verovali da će kompletno sve klinike preći u “novu kulu”.

Foto:Ana Marković/Nova.rs

Druga faza radova, međutim, još je u toku, pa je zadnji deo zgrade i dalje u prašini, građevinskom materijalu i otpadu. Kranovi i majstori preseljeni su iza, gde “ne upadaju u oči”, dok se prednji deo zgrade cakli.

Foto:Ana Marković/Nova.rs

“Mnogo je prijatnije raditi u novoj zgradi koja je prostrana i opremljena najnovijim medicinskim aparatima. Međutim, u veći prostor staje i više pacijenata. Ranije smo deo obolelih iz Urgentnog slali dalje na klinike, a sada svi ostaju kod nas, jer ima dovoljno kreveta, ali te ljude nema ko da zbrinjava, da ih obilazi, jer nema osoblja. I medicinskim sestrama, jednom delu lekara, ali i čistačicama, ugovori su uglavnom na godinu dana, posle čega ih Uprava raskine i oni prestaju da rade. Onda zaposle neke nove, ali dok se oni nauče i uđu u sistem prođe mnogo vremena. Čistačice nose laboratorijski materijal iz klinike u kliniku, a to je posao sestara, ali moramo da se snalazimo. Tokom noći jedna čistačica održava svih 12 spratova, što stvarno nije normalno. Ako tako nastave, ako nikoga ne zaposle, neće ovo još dugo izgledati sjajno i novo, već će brzo postati ruglo puno zaraze i smeća”, kaže za Nova.rs Marina B., zaposlena u Urgentnom centru UKCS.

Foto:Ana Marković/Nova.rs

Podsetimo, nova zgrada UKC Srbije prostire se na 86.000 kvadratnih metara i ima 825 postelja, a na njenom otvaranju predsednik Vučić je izjavio da će zaposliti još 400 lekara. Naravno, nije precizirao da li će svi ti lekari dobiti ugovore za stalno ili na godinu dana.

Nova zgrada ima više kapaciteta, savremenu opremu, prostranije čekaonice, veliki broj sala i ambulanti, ali i dalje nisu preseljene sve klinike.

Foto:Ana Marković/Nova.rs

“Ljudi i posle više od pola godine i dalje dolaze u novu zgradu i traže klinike kojih ovde nema. Kod nas je samo Urgentni centar, interna A, hematologija, urgentna ortopedija i deo pulmologije. Pacijenti koji nisu iz Beograda, a dođu sopstvenim prevozom, zbunjeni su, pa kod nas dolaze po putokaze i uputstva, kao da smo info centar. Niko ne zna koliko će klinika još biti preseljeno, niti kada će se to desiti”, kaže Marina.

Foto:Ana Marković/Nova.rs

U novu zgradu uloženo je 260 miliona evra, a na odeljenjima se nalaze tri magnetne rezonance, šest skenera i 12 rendgen aparata.

Foto:Ana Marković/Nova.rs

Na našem portalu pisali smo proteklih meseci o brojnim bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije, koje decenijama čekaju renoviranje. Nadamo se da će se Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije setiti i ovih ustanova, kada sledeći put odluče da ulože stotine miliona evra u srpsko zdravstvo.

Garaža i dalje smeta

Hitna pomoć još nije rešila problem prilaza zbog garaže “Resava”, koja je tik uz novu zgradu i oko koje neprestano kruže vozila, pa ekipa Hitne ne može da priđe ulazu u Urgentni centar.

Inače, garaža je u rad puštena i pre otvaranja nove zgrade bolnice, a cena parkinga je prava “sitnica”. Pisali smo ranije da je garaža kod UKCS verovatno jedna od najskupljih u Beogradu. Naime, jedan sat parkinga košta skoro troduplo više od zone, koja se naplaćuje u svim okolnim ulicama, u kojima građani, ako imaju sreće da nađu mesto, mogu da ostave svoje vozilo. U garaži „Resavska“ postoji 639 parking mesta na šest nivoa, a ne koriste je ni pacijenti, ni zaposleni, jer to sebi ne mogu da priušte. Da pojasnimo, parking mesto za prvi sat u garaži košta 100 dinara, a svaki sledeći započeti sat 150, dok je celodnevna karta 850 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare