Foto: N1

Na društvenim mrežama osvanuli su pozivi na protest protiv festivala "Mirdita, dobar dan", a ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde će festival biti održan, oblepljen je plakatima i porukom "Mirdita, laku noć".

Kako se navodi u objavi na Fejsbuku, Zavetnici će se okupiti ispred Hrama Svetog Save, odakle će se uputiti u Centar za kulturnu dekontaminaciju, a, kako su naveli u objavi, nekoliko organizacija je takođe najavilo dolazak na protest.

Podsećamo, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od organizatora festivala „Mirdita, dobar dan“ Ivan Đurić je, povodom održavanja festivala i najavljenog protesta desničara, istakao da nacionalizam buja u Srbiji i na Kosovu, dok je cilj festivala da se mladi sastanu, druže i pošalju poruku mira u svet.

„Godinama se šire laži o festivalu, a zapravo poruka je da se širi mir i pomirenje između srpskog i kosovskog društva, a ne nasilje, mržnja i razdvajanje“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, na festivalu će se govoriti i o tome kako da se sačuvaju Dečani, jer ih ne čuva ni Srbija ni Kosovo, nego NATO. On je dodao da će se ove godine na festivalu pored pozorišta, filma i knjige, održati debate koje se bave ključnim pitanjima tranzicione pravde i početkom rada specijalizovanog suda za OVK, njegovom načinu rada i pravdi za nealbanske žrtve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar