Branislav Jovanović Foto: Niš, moj grad

Građani Niša ne daju most na Nišavi kod naselja Donja Vrežina i predstojeće subote će se okupiti kraj njega kako bi poslali poruku da se protive rušenju, izjavio je Aleksandar Marinković iz neformalnog Udruženja građana Donja Vrežina.

„Jedino prihvatljivo rešenje za nas je rekonstrukcija. Okupljanjem želimo da ukažemo na apsolutnu neophodnost mosta za normalan život stanovnika Donje Vrežine, ali i i svih ostalih građana koji ga koriste kako bi došli do bazena i izletišta u Vrežini“, izjavio je Marinković za Novu.rs.

On je kazao da je okupljanje zakazano u pet do 12 časova, a poziv je upućen svim stanovnicima Niša.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nedavno je u jutarnjem programu Belami televizije najavila da će most kod Donje Vrežine biti srušen, „ pošto je „struka“ kazala da je dotrajao i da ne može da se rekonstruiše.

Ona je takođe tom prilikom kazala da, prema studiji koju su uradili saobraćajni stručnjaci, drugog mosta na tom mestu neće biti. Međutim, nekoliko dana kasnije, na javnoj raspravi o budžetu grada, izjavila je da će grad na tom mestu izgraditi pešački most, „ukoliko je urbanističkim planom to predviđeno“.

Sotirovski je i tada istakla da će postojeći most biti srušen, jer više nije bezbedan i ugrožava izvorište pijaće vode sa leve strane Nišave.

Most kod bazena u Donjoj Vrežini zatvoren je za saobraćaj automobila u martu 2018. godine, a pešaci i motociklisti ga i od tada nesmetano koriste uprkos velikom ulegnuću kolovoza.

Grad je prvobitno imao nameru da most bude sačuvan i 2019. godine Direkcija za izgradnju grada Niša raspisala je tender za sanaciju, međutim nije bilo firmi zainteresovanih za taj posao.

Građani Niša putem društvenih mreža i u kontakt emisijama lokalnih televizija svakodnevno apeluju da most koji koriste duže od 50 godina bude sačuvan.

Nekadašnji Direktor direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović izjavio je da rušenjem mosta „pada u vodu“ ideja o pravljenju saobraćajnog prstena oko grada i zaustavlja se širenje Niša prema naselju Brzi Brod.

BONUS VIDEO: Katastrofalno stanje visećih mostova na istoku Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar