Foto:Tanjug/Rade Prelić; Vesna Lalić/Nova.rs

Gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković izjavio je da će novi most preko Save biti građen proširenjem konstrukcije sadašnjeg Starog savskog mosta, po sistemu „dva blizanca“ koji je primenjen i na Brankovom mostu, bez rušenja postojećeg.

„Ako je istina da se Stari savaki most neće rušiti nego obnoviti, kako je juče na RTS-u izjavio Miroslav Čučković, reč je o pobedi Beograđana, opozicionih stranaka, nevladinih organizacija, stručnjaka, aktivista i drugih organizacija civilnog društva“, istakla je Mila Popović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde.

Mila Popović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od prve najave rušenja Srarog savskog mosta, Stranka slobode i pravde, zajedno sa Pokretom slobodnih građana, je imala i učestvovala u brojnim akcijama za očuvanje Starog savskog mosta. „Mi posebno zahvaljujemo hiljadama Beograđana koji su potpisivali peticiju u akciji „il si Vesić il si Zarić“ i za očuvanje Starog savskog mosta kada su Beograđani dokazali da smo Zarići“, istakla je Popović.

„Ako je, međutim, ova Čučkovićeva izjava, samo još jedna obmana, i ako SNS i dalje planira da ruši most koji je bitan deo istorije Beograda, spomenik hrabrosti i žrtvi, treba da znaju da im Beograđani to neće dozvoliti. Beograđani simbole hrabrosti i žrtve čuvaju.“

Đorđe Miketić, narodni poslanik i organizator javne rasprave o mostu kaže da ništa ne sme da se gradi ili ruši bez konsultacija građana i struke.

PROČITAJTE JOŠ

„Očigledno su gradonačelnik Šapić i resorni ministar Vesić, odustali od rušenja mosta, suočeni sa ogromnim buntom građana i stručnjaka koji su bili šokirani njihovom sumanutom idejom. I to je jedna, početna pobeda građana u ovoj borbi. Najava da će se umesto rušenja Starog savskog mosta, graditi most blizanac, je samo jedna od ideja koju smo promovisali na nezvaničnoj javnoj raspravi prošle nedelje, u organizaciji svih opozicionih stranaka“, rekao je on.

„Međutim, naši argumenti ostaju isti. Ništa ne sme da se niti ruši niti gradi dok struka i građani, po utrđenim procedurama i završenim studijama i procenama ne daju svoju reč. Oni opet preko noći menjaju planove, bez ikakve konsultacije i proračuna, i to je ono protiv čega se borimo. Nekoliko rešenja postoje, ali konačan sud moraju dati struka i građani, a ne Čučković“, izjavio je dr Đorđe Miketić, narodni poslanik i organizator javne rasprave o mostu.

Đorđe Miketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kaže da će tražiti i obustavu kredita.

„Stoga, tažićemo obustavu kredita, koji je povučen i za rušenje mosta, jer očigledno sada to neće raditi. Time su prevarili i kreditore ali i građane Srbije koji je trebalo to da plate. Njihova neukost je jedan par rukava, ali nepoštovanje procedura i umišljatost, da su oni ti koji znaju da preko noći dizajniraju i planiraju mostove u Beogradu je nešto sasvim drugo. Nisu slušali struku kada su radili Beograd na vodi – i zato sada imamo ovaj haos, danas opet ne žele da čuju struku i samo će pogoršati situaciju. Zato ćemo tražiti da se raspiše studija o mostu, koja će konačno reći koje su sve mogućnosti na ovaj ali i novi most u Beogradu“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare