Foto:Shutterstock/velenjac

Načelnik Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminala UKP-a Milan Davidović rekao je, reagujući na navode Fondacije "Tijana Jurić" o broju nestalih, da Registar te fondacije nije verodostojan i da se na njemu nalazi dosta netačnih podataka.

On je ukazao da se često u javnosti govori o ogromnom broju nestalih, punoletnih građana, a koja apsolutno ne odgovara istini, čime se stvara lažni osećaj nesigurnosti i građani se dovode u zabludu.

„Registar nestalih, Fondacije Tijana Jurić, nije verodostojan i na njemu se nalazi dosta netačnih podataka o nestalima. Prilikom provera ustanovili smo da za 14 lica nikada nije prijavljen nestanak MUP-u Republike Srbije“, upozorio je Davidović.

Naveo je da je od tog broja, među njima i osoba koja je prema našim proverama boravila u ekstradicionom pritvoru, zatim lice koje je pre 20 godina otišlo za Italiju i još jedno lice koje je pre 32 godine otišlo u Nemačku, a utvrdili smo da tamo živi i radi.

Na istom sajtu nalazi se devet lica koja se vode kao nestali, ali smo utvrdili da su potrage obustavljene jer su njihova tela pronađena ili su proglašeni mrtvim, rekao je Davidović.

Takođe, kazao je da su za još 11 lica koja se vode kao nestala na sajtu „Nestali Srbija“ u međuvremenu pronađena i za njima su obustavljene objave.

Na sajtu se nalaze i dva lica iz kriminogene sredine, za kojima policija traga, a koja su pravosnažno osuđena na višegodišnje kazne zatvora.

Kada je reč o nestancima odraslih, objasnio je da se radi uglavnom o osobama koje su od svojih kuća otišle svojom voljom i ne žele da budu javno eksponirane na bilo koji način.

Dodao je da među njima ima i dementnih lica, psihički obolelih, osoba koje žele da napuste svoje partnere, ili pak stupaju u bračne i vanbračne zajednice.

Davidović smatra da je stavljanje takvih ljudi u nekakav javni registar jednako kršenje njihovog prava da odu od svoje kuće, pošto na to imaju apsolutno pravo i policija u tome ne može da ih spreči.

Kazao je i da se događa da porodice prijave nestanak, a da nedugo zatim prilikom potrage pronađu njihova tela, i tu je, kako je naveo reč o suicidu.

„Apelujemo na građane da svaki nestanak maloletnog ili punoletnog lica prijave policiji, koja će odmah i hitno preduzeti sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti u saradnji sa nadležnim tužilaštvom. Kao što sam rekao, bezbednost i sigurnost svakog građanina za nas je apsolutni prioritet,“ poručio je Davidović.

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova brine o svakom građaninu Republike Srbije, čija je bezbednost apsolutni prioritet i da se sve čini da se „svako dete i svaka odrasla osoba osećaju sigurno i bezbedno – kako kod svoje kuće tako i na ulici“.

„Važno je praviti razliku između odlazaka od kuće i krivičnog dela otmica. Otmice su izuzetno retke u našoj zemlji i policija ih efikasno rešava, promptno i bez odlaganja“, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar