Igor Jurić / Foto: Vesna Lalić

Povodom Međunarodnog dana nestale dece, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić obišli su danas jednu hraniteljsku porodicu u Staroj Pazovi.

Ðorđević je rekao da, prema poslednjem popisu, 21 odsto stanovništva u zemlji čine deca i da briga o njima mora biti na najvišem mogućem nivou, ocenjujući da je Srbija uradila mnogo u cilju njihove zaštite, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Ministar je naveo primer usvojene Strategije prevencije i zaštite dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine sa dvogodišnjim akcionim planom za njeno sprovođenje, na šta se čekalo dugi niz godina.

On je istakao da je zadatak svih da se ne dozvoli da u budućnosti ijedno dete pati i da se stane na put nasilju nad njima i spreči njihov nestanak.

„Porodica u kojoj smo danas je primer dobre prakse, oni trenutno na hraniteljstvu imaju troje dece, a uverili smo se da ih odgajaju na pravi način“, rekao je ministar.

Igor Jurić je napomenuo da najviše nestaju deca iz hraniteljskih porodica i istakao da se tome „mora stati na put“.

Naveo je da se porodica koju su danas posetili u Staroj Pazovi, hraniteljstvom bavi od 2008. godine i da su do sada odgajali oko 20 dece, navodeći da oni treba da budu primer i drugima.

Jurić je istakao da mnogi od ukupnog broja nestalih postaju žrtve trgovine ljudima, a određeni broj njih nikada se ne pronađe i dodao da veruje da će usvojena Strategija doprineti da deca u Srbiji budu zaštićenija.

U Srbiji postoji besplatna i poverljiva SOS dečja linija koja je dostupna 24 sata dnevno i koja se može kontaktirati putem broja 116 111.

Cilj je obezbeđenje pravovremene i profesionalne podrške deci i razumevanje njihovih problema, uz pomoć uključenja zajednice (policija, centri za socijalnu zaštitu u nekim slučajevima…), dovodeći do sprečavanja ugrožavanja prava deteta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar