"Svakoga dana u Srbiji nestane troje ljudi, ali javni registar takvih lica još nije napravljen, niti je policija ikada iznela tačan broj nestalih", saopštila je Fondacija "Tijana Jurić".

Pročitajte još:

„Svakog dana u Srbiji, u proseku, nestane troje ljudi. To su nečije majke, sestre, očevi, dede, sinovi, ćerke… Razlozi za nestanak su bolest, suicidi, ubistva, otmice ili trgovina ljudima…

Uprkos ovim ozbiljnim podacima, policija nikada nije iznela tačan broj nestalih ljudi u Srbiji niti je napravila registar nestalih lica. Zato nije dovoljno da se samo danas, na Međunarodni dan nestalih lica, govori o ovome“, saopštila je Fondacija „Tijana Jurić“.

Fondacija navodi da je aktivno je pristupila borbi za oformljivanje javnog registra nestalih lica jer samo na taj način možemo i društvo aktivno uključiti u potragu za nestalima.

U registru koji postoji, navedeno je samo ime 75 osoba koje su nestale u Srbiji, a procena je da godišnje nestane između 1.500-2.000 ljudi.

„Premijerno se na današnji dan emituje spot koji je Fondacija napravila, pozivajući i institucije i društvo da ovom problemu pristupe sistematično i sa dozom ozbiljnosti koja do sada nije bila vidljiva.

Registar bi u budućnosti bio od velikog značaja jer bi se čitavo društvo moglo aktivno uključiti u potragu, samim tim što bi javnost imala saznanja da je neka osoba nestala. I ne samo to, država bi time i institucionalno pokazala empatiju i razumevanje ka porodici nestale osobe, a ne kao do sada, gurala pod tepih ovaj problem i puštala porodice da se sami nose sa svojim gubitkom“, saopštila je Fondacija „Tijana Jurić“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare