Mihailo Maksimović kod Jovane Jeremić u Novom jutru Foto: Screenshot YouTube/Novo jutro

Svako može da napiše, objavi, promoviše knjigu – višestruko nagrađivani pisac, folk pevač, osuđeni kriminalac. Ovaj poslednji može da napiše i knjigu o svom poslu. Ako je ne piše iz zatvora poput Legije, može da je donese u studio televizije sa nacionalnom frekvencijom i da je tako promoviše. To poslednjih nedelja radi Mihailo Maksimović, osuđivani makro, autor knjige u kojoj prenosi „priče“ različitih devojaka.

Kad, međutim, nastupa trenutak u kom nadležne institucije poput tužilaštva ili REM-a treba da reaguju, pita se Danas.

Mihailo Maksimović osuđen je za delo posredovanje u prostituciji, a trenutno se vodi postupak protiv njega zbog dela trgovina ljudima. On je uz to i rado viđen gost u mnogim emisijama na televizijama s nacionalnom frekvencijom u kojima se govori o legalizaciji prostitucije, a gde on između ostalog koristi vreme da promoviše svoju knjigu.

Ovo svakako nije prvi put da medijski prostor dobijaju dela osuđenih kriminalaca. Autonomni ženski centar i predstavnici NVO Atina, koja se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima, veruje da bi povodom Maksimovićevih javnih nastupa trebalo da reaguje republička javna tužiteljka i da ispita da li mediji koji pozivaju Maksimovića učestvuju u krivičnom delu podstrekivanje na prostituciju. Iz Atine još poručuju da Maksimovićeva knjiga koju mediji promovišu predstavlja svojevrsni „priručnik za bavljenje određenim krivičnim delima“, i da bi tužilaštvo trebalo da se pozabavi njenim sadržajem.

Upitana o stavu nevladinih organizacija, advokatica Nina Nicović podseća da „prostitucija nije legalizovana u Srbiji zbog čega bi svaki pozitivan govor o tom poslu mogao da se posmatra kao podstrekivanje“.

„U tom konktekstu tužilaštvo bi zaista trebalo da se pozabavi javnim gostovanjima osobe koja je osuđena zbog podstrekivanja na prostituciju i da izmeri svaku njegovu reč da bi se videlo da li tu ima krivičnog dela podstrekivanja na prostituciju“, kaže Nina Nicović.

Osvrćući se na ulogu medija Nicović kaže da bi nadležni regulatorni organi morali da se pozabave tim emisijama.

„Iako novinar tj. voditelj ne može da utiče na to šta će gost da kaže, po mom mišljenju, dužan je da usmerava razgovor tako da se emisija ne svede na propagiranje prostitucije“, dodaje ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Regulatorni organi u ovom slučaju međutim nemaju puno da kažu. Članica REM Judita Popović navodi da je do sada milion puta bilo osnova da se reaguje povodom medijskih nastupa različitih ličnosti koje su prethodno osuđene.

„Jako malo procesa je međutim pokrenuto, a još manje je okončano izricanjem mera. U tom pogledu REM nije odgovorio izazovu koji se pred njega postavio u ovom pogledu jer nije iskoristio sve svoje zakonske mogućnosti i sprečio takvu vrstu medijske promocije“, kaže Popović.

Kako kaže izdavač Zoran Hamović, „ne postoji zakonska prepreka da se bilo šta objavi ili napiše jer je to sloboda govora za koju smo se borili“.

„Postoji nešto drugo na šta smo zaboravili a to su profesionalna etika i lični moral. Kao što postoji i institucija urednika čiji je zadatak da bira sadržaj koji objavljuje u skladu sa svojim moralim integritetom i identitetom izdavačke kuće. Podsetio bih vas međutim na situaciju na Sajmu knjiga koja se desila pre par godina kada je na štandu istog izdavača stajalo izdanje autora koji je bio u tom trenutku u zatvoru – Legije a do nje je stajala knjiga o premijeru Zoranu Đinđiću“, navodi Hamović.

On ističe da su danas profit i pohlepa iznad ljudskosti.

Advokat Viktor Gostiljac ima drugačiji stav u odnosu na Ninu Nicović i nevladine organizacije u pogledu toga da li povodom medijskih nastupa Mihaila Maksimovića ima posla za tužilaštvo. Gostiljac kaže da je „legalizacija prostitucije potpuno legitimna tema o kojoj se godinama govori“, i da u tom kontekstu i osobe poput Maksimovića mogu biti pozivane.

Ostatak teksta možete čitati na Danasu.

BONUS VIDEO: Veče sa Ivanom Ivanovićem – kraljice rejtinga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare