Mina Vrbaski, Mimi Oro i Tijana Ajfon
Mina Vrbaški, Mimi Oro i Tijana Ajfon Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić

Rijaliti programi danas su krcati ženama lakog morala, a kreatori ovakvih sadržaja imali su jake razloge da im daju prednost u odnosu na ličnosti sa karijerama i kakvim-takvim kredibilitetom.

Oni koji opravdavaju rijaliti programe i skaredan sadržaj koji se danas u njima emituje, obično kao obrazloženje navode to da je rijaliti program u Srbiju stigao mnogo pre Srpske napredne stranke, te da je neka prošla vlast kriva za dolazak Velikog Brata 2006. godine, ili Farme nekoliko godina kasnije, često zaboravljajući da su prvi rijaliti programi u Srbiji, uslovno rečeno, kulturno – obrazovni program za ovo čemu smo izloženi danas. Zato smo nekada umeli da se šokiramo nevinim poljupcem na TV B92 u kući Velikog Brata, a danas nam je pljuvanje, šamaranje, necenzurisani seks i pričanje o drogi i prostituciji potpuna normalna stvar na nacionalnim frekvencijama, na koju više i ne obraćamo pažnju.

Prvi Veliki Brat u Srbiji imao je jasan koncept. Nepoznati učesnici, koji su prethodno prošli kroz neophodna psiho – fizička testiranja, ulazili bi u potpuno opremljenu kuću izolovani od sveta, pod budnim okom kamera, na sto dana. Ovakva vrsta licenciranog programa nije proizvodila skandale, barem ne one kakve danas znamo. Zato je domaća javnost nekoliko puta bila šokirana nežnim poljupcem, eventualnom blagom psovkom koja bi bila cenzurisana sa – bip, a do tuča i oštrih svađa gotovo da nije ni dolazilo.

PROČITAJTE JOŠ

Isto je važilo i za Farmu, koja se emitovala nekoliko godina kasnije. U jednoj pd prvih sezona Parova, tako je, recimo, glumac Irfan Mensur bio jedan od takmičara. U šouu je učestvovao i Igor Lazić Nigor, a svojevremeno je u VIP verziju Velikog Brata ušla i pevačica Jelena Karleuša. Nakon 2010. godine, stvari su drastično krenule da se menjaju.

Predvodnik je bila televizija Hepi sa glavnim urednikom Milomirem Marićem i gazdom Predragom Rankovićem Peconijem, koji je poznat kao „težak“ na parama. Shvativši da im je „puno“ da isplaćuju honorare za rijaliti učesnike, Marić i pevač Danijel Đurić, nekadašnji učesnik rijalitija, ali i jedan od producenata, osmislili su novi koncept. Tako smo umesto glumaca i pevača u rijalitiju dobili ljude sa margine: osuđivane kriminalce ili osvedočene prostitutke koji pokušavaju da se ubace u javni život, da operu svoje biografije, da se rehabilituju, ili jednostavno da postanu poznati kako bi mogli da nastave sa svojim kriminalnim aktivnostima, ali po većoj i jačoj ceni.

Oni su pak bili spremni na sve radi promocije, pa su scene seksa, brutalne svađe i tuče postale ubrzo sastavni deo rijalitija, dok je televizija dobila gledanost.

Milica Živanović, poznatija kao Mimi Oro, prva je javnosti poznata starleta iz rijalitija koja je na poziv Višeg tužilaštva u Beogradu saslušana 2019. u istrazi koja se vodi makroa Mihajla Maksimovića i njegovog brata Dušana Milenkovića.

Mimi Oro Foto: E-Stock_caslav_vukojcic

Kako su mediji tada pisali, na spisku devojaka koje su navodno radile za Maksimovića, osim Mimi Oro, našla se i Sanja Stanković, koja je tada bila učesnica rijalitija „Zadruga“, kao i Plejboj zečica Božana Vujinović. I sam Maksimović, koji je nedavno objavio knjigu o prostitutkama sa kojima je radio, pisao je o prostitutkama koje su bile u rijalitijima.

Tijana Maksimović, poznata i kao Tijana Ajfon, uhapšena je u Suvom Polju kraj Bijeljine tokom velike kokainske žurke sa orgijama 2020. godine, a sumnjiči se i za prostituciju i podvođenje, a široj javnosti postala je poznata kroz rijaliti programe „Parovi“ i Maldivi“. U velikoj akciji „Kristal“ koju je sprovela Policijska uprava Bijeljina i MUP Republike Srpske uhapšeno je ukupno 35 osoba zbog zloupotrebe opojnih droga, oružja i prostitucije. Među njima je bila i Ajfon.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tu je i Mina Vrbaški, koju je Srbija upoznala kao navodnu maloletnu ljubavnicu pevača Šaka Polumente. U rijaliti je ušla maloletna, a prvi odnos pred kamerama imala je već prve večeri. Tri dana kasnije bacila je oko na drugog rijaliti igrača. Mediji navode da je do sada imala petnaest javnih veza. Nakon duge karijere u rijalitiju, postala je prva starleta koja je priznala da se bavila prostitucijom.

– Ne kajem se što sam priznala, u ovoj kući je 70 odsto devojka isto to, ali nemaju petlju da to i priznaju. Znam provereno da se one bave prostitucijom. Imam svoje izvore sa kojima sam ja bila, slučajno oni nekog znaju. Oni su mi sve potvrdili i ja sve znam – rekla je ona svojevremeno u rijalitiju „Zadruga“.

Foto: E-Stock/Aleksandar Nalbantjan

Mediji su ovih dana pisali i o rijaliti učesnici Martini Rajić, koja je takođe uhapšena za bavljenje elitnom prostitucijom, a učestvovala je u „Parovima“.

Martina Rajić
Martina Rajić Foto: E-Stock/Strahinja Kostić

Prema operativnim informacijama policije koje su dospele u medije, devojke koje su radile za uhapšenu madam Jelenu J, među koje navodno spada i Rajić, uzimale su 1.000 do 1.500 evra za „klasičan“ i oralni seks, a za posebne želje, klijenti su plaćali specijalne cene.

Cena za noć sa devojkom nije bila ispod 5.000 evra.

BONUS VIDEO: Aleksandra Mladenović o prostituciji 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.