Foto: N1

Obaveza vakcinacije u Vojsci Srbije ostaje na snazi, kaže načelnik Generalštaba Milan Mojsilović koji je takvu naredbu i potpisao prošle nedelje.

POGLEDAJTE JOŠ:

U međuvremenu, zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane na osnovu pritužbe Vojnog sindikata, da su za sve pripadnike koji se ne vakcinišu predviđene sankcije, prenosi N1.

„Po Ustavu Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama“, naveo je ombudsman.

Istovremeno, Vojni sindikat je zbog uvođenja obaveze vakcinacije uputio i zahtev za hitno postupanje Višem javnom tužilaštvu. Međutim, uprkos svemu tome načelnik Generalštaba ne planira promenu odluke.

„Što se tiče imunizacije i vakcinacije pripadnika Vojske Srbije odluka o obaveznoj primeni u skladu sa primenama Kriznog štaba je na snazi i ima svoj dinamički rok. Nakon ‘dolaska’ do nekog određenog procenta koji garantuje neku vrstu imuniteta, među svim pripadnicima vojske Srbije, a dodiruje se ili se vezuje na kolektivne zadatke u procesu izvršavanja svih onih elemenata za šta vojska i postoji, ja ću izvršiti analizu i podrediti dalji pravac aktivnosti. Za sada, odluka ostaje na snazi“, istakao je Mojsilović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare