Voda Zrenjanin
Zrenjanin Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Više od 17 godina građani Zrenjanina vode borbu sa lokalnim i republičkim vlastima da i se obezbedi minimum dostojasntvenog života – pravo na pijaću vodu. Zrenjaninci zdravu pijaću vodu nemaju od 2004. godine, jer je upotreba vodovodske zabranjena za piće zbog prevelike količine arsena u njoj. Od tada, raspisivani su brojni tenderi za izgradnju fabrike vode, građena brojna probna postrojenja, potpisana čak tri ugovora, ali iz zrenjaninskih česmi i dalje, umesto vode, praktično teče otrovno blato.

U međuvremenu, Grad Zrenjanin je problem pokušao da reši tako što je umesto JKP „Vodovod i kanalizacija” dao privatnom investitoru da se bavi vodosnabdevanjem. Ugovor za izgradnju Fabrike vode potpisan februara 2015, ali su postrojenja puštena u probni rad tek 2017. Sama fabrika je počela da naplaćuje usluge pre ukidanja zabrane korišćenja vode iz vodovodam koja je i dalje na snazi.

Krajem decembra 2020. došlo je i do eksplozije u pogonu fabrike, a u januaru 2021. stručna komisija zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija“, prema pisanju portala VOICE, objavila je rezultate ispitivanja po kojima fabrika vode ne zadovoljava uslove definisane javnom nabavkom. Od 34 razmatrana tehnička uslova, kako je navedeno, fabrika nije ispunila nijedan. Zrenjaninski „Vodovod i kanalizacija“ doneo je odluku o ponovnom preuzimanju vodosnabdevanja grada zbog problema s pritiskom vode u vodovodnoj mreži od kada radi novo postrojenje za prečišćavanje koje očigledno nije u stanju da zadovolji potrebe tog grada.

Ugovor sa fabrikom vode je raskinut, a problem vodosnabdevanja i dalje nije rešen. Sam sistem cevi u vodovodnoj mreži u većem delu grada star je više od pesedet godina, te su havarije na mreži postala redovna pojava, Takođe, pritisak vode u njima je, posebno leti, nedovoljan za potrebe grada od trideset hiljada domaćinstava.

Istovremeno dok građani uredno plaćaju račune za vodu koju mahom nemaju ili ne mogu da koriste, Grad Zrenjanin je u maju platio beogradskom preduzeću „Millenium Team doo“ 400 miliona dinara za razminiranje lokacije na kojoj se gradi kineska fabrika guma Linglong. Dve nedelje kasnije, 10. maja je održana vanredna sednica Skupštine grada Zrenjanina sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je bilo usvajanje izmena i dopuna poslovanja JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Iz dostavljenog materijala je vidljivo da se upravo iznos od 448,2 miliona dinara usmerava „u izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u industrijskoj zoni Jugoistok“, a zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je, govoreći na sednici Skupštine potvrdio da je “u pitanju izgradnja nedostajuće infrastrukture za kompaniju Linglong”. Praktično, Grad čiji stanovnici 17 godina nemaju pijaću vodu, investiraće u vodovod, ali u krugu kineske fabrike.

„Moja deca ne znaju da je uopšte moguće piti vodu iz česme. Kao petočlanoj porodici, nama je dnevno potrebno minimum 10 litara vode dnevno, samo za piće i za kuvanje. Najstrašniji su oni dani kada negde pukne cev (što se događa par puta mesečno), jer tada nam iz slavine bukvalno teče žuto, smrdljivo blato od kog je nemoguće oribati i kadu, a kamoli oprati veš ili se istuširati. Ćutali smo godinama, jer kako koja vlast je dolazila, obećavala je da će rešiti problem. Dovoljno je da pustite česmu i videćete kako su ga rešili“, kaže jedna meštanka, i aktivistkinja sve češćih protesta u kojima građani Zrenjanina traže od nadležnih da reše problem sa vodom.

Zrenjanin napad na aktiviste
Foto: Printscreen

Upravo na jednom takvom protest, u četvrtak uveče aktivisti su napadnuti od strane dvojice nepoznatih mladića, koji su im lomili transparente i tereli sa ulice. Naime, dvadesetak aktivista Zrenjaninske akcije (Zrak) okupili su se u strogom centru grada gde se ujedno održavao concert na otvorenom u organizaciji gradskih čelnika.

Aktivisti su mirno stajali, držeći u rukama transprente na kojima je pisalo „Gde je voda“ i „Hoćemo vodu“, kada sui m prišla dvojica nepoznatih mladića i počeli da ih guraju, lome transparente, zahtevajući da se „sklone odatle“. Na snimcima koji su napravili, tačno se i vidi lice mladića u zelenoj jaknu koji grubo odguruje neke od njih, otimajući im transparente i govoreći „da je poslat da ih zamoli da se sklone“.

Ubrzo, aktivisti su pozvali policiju koja je, umesto siledžije koje se udaljio sa lica mesta, legitimisala sve aktiviste “jer nisu prijavili skup”. Prema poslednjim saznanjima, policiji je poznat identitet napadača, ali za sada nema zvaničnih informacija da li će odgovarati, kao i ko ga je poslao na građane koji žele samo osnovno pravo – pravo na pijaću vodu.

Bonus video: Reportaža – nema vode u Zrenjaninu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare