Linglong fabrika automobilskih guma Foto:promo

Građanski preokret iz Zrenjanina obelodanio je dokument u kom se vidi da je Grad Zrenjanin platio beogradskom preduzeću "Millenium Team doo” 400 miliona dinara za razminiranje lokacije na kojoj se gradi fabrika guma Linglong. Dokument je iz 2020. godine, kada je ta lokacija, navode u Građanskom preokretu, već bila uknjižena u katastru kao privatno vlasništvo Linglonga. Kako navode, odlukom Vlade Republike Srbije, Gradu Zrenjaninu je 28. aprila ove godine transferisano 448,2 miliona dinara iz državnog budžeta “za izvršavanje obaveza koje mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti”.

Dve nedelje kasnije, 10. maja je održana vanredna sednica Skupštine grada Zrenjanina sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je bilo usvajanje izmena i dopuna poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija”. Iz dostavljenog materijala je vidljivo da se upravo iznos od 448,2 miliona dinara usmerava “u izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u industrijskoj zoni Jugoistok”, a zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je, govoreći na sednici Skupštine potvrdio da je “u pitanju izgradnja nedostajuće infrastrukture za kompaniju Linglong”. Praktično, Grad čiji stanovnici 17 godina nemaju pijaću vodu, investiraće u vodovod, ali u krugu kineske fabrike.

”Ovakvi postupci nedvosmisleno pokazuju da je državnim vlastima Srbije i lokalnim vlastima Zrenjanina važnije vodosnabdevanje fabrike guma Linglong od snabdevanja stanovništva zdravstveno ispravnom vodom, koje u Zrenjaninu nema već 17 godina”. Juče je održana vanredna hitna sednica Skupštine grada Zrenjanina na kojoj je, kažu u GP.

Pored toga što finansira izgradnju privatne kineske fabrike, kojoj je država poklonila 97 hektara plodne vojvođanske zemlje, država Srbija investitoru omogućava i da gradi bez građevinske dozvole. Prema dokumentaciji koji je GP ustupo našem portalu, istog dana kada je zrenjaninska skupština donela odluku da finansira fabrički vodovod sa 450 miliona, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj odbio je da izda građevinsku dozvolu za izgradnju nekolicine objekata unutar fabričkog kompleksa “Linglong”.

U rešenju se jasno vidi da je pokrajina odbila da izda dozvolu za izgradnju “skladišta sirovina, objekta za istovar i skladištenje čađi i silke za TBR i PCR, čilerskog postrojenja, dva objekta za namešavanje sirovina, skladište sumpora …”. Uprkos tome što se u dokumemntu navodi da je “ovo rešenje konačno u upravnom postupku i protiv njega se ne može uložiti  žalba”, u Građanskom pokretu tvrde da investitor neometano i dalje gradi, ne hajeći za zabranu. Aktivisti GP su snimili iz vazduha gradilište Linglonga, gde je evidentno da radovi ne jenjavaju.

„Mi u praksi imamo izgradnju celokupnog fabričkog postrojenja, u celini, na svih 97 hektara, dok nam se u papirima i u dokumentaciji pred različitim organima, što Grada Zrenjanina, što Pokrajine Vojvodine, nalaze razni zahtevi, za građevinskim dozvolama, za privremenim građevinskim dozvolama, dve studije uticaja na životnu sredinu. Dakle, zamajavamo se sa nekim papirima koji su u suprotnosti sa onim što se dešava na terenu na gradilištu“, kaže Ivan Živkov iz Građanskog preokreta za N1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare