Dr Anđela Gavrilović
Foto: Privatna arhiva

Doktorka Anđela Gavrilović bila je jedan od lekara koji su se tokom pandemije za nas borili u crvenim bolničkim zonama. Bolnica u kojoj ona radi KBC "Zvezdara" sada prima nekovid pacijente i sada sve deluje mnogo mirnije. Ipak, ne smemo potpuno da se opustimo i da pomislimo da je baš svemu kraj, upravo zbog toga doktorka Gavrilović ističe važnost vakcinacije, a u izjavi za Nova.rs, ona kao primer navodi i to da je njena ćerka koja uskoro treba da napuni 17 godina vakcinisana.

„Ja želim da mi deca odrastaju bezbrižna i spokojna, da se vrate radostima i brigama koje im pripadaju i to im kao roditelj dugujem. Zato smo izdržali i zato smo se borili, na žalost mnogi su tu bitku i izgubi a da su imali priliku, uz vakcinu bi i dalje bili sa nama“, poručuje doktorka Gavrilović.

Ona napominje da je njena ćerka sama izrazila želju da se vakciniše i tako sačuva svoje zdravlje, zdravlje bliskih ljudi i onih koji ne mogu da se zaštite sami.

„Obzirom da nam je medicina svima u krvi, nije bilo dilema niti nedoumica. Mnogo sam ponosna i na drugare iz njene gimnazije koji su se takođe vakcinisali u velikom broju i sad sa radošću provode vreme zajedno iščekujući letnji raspust“, kaže doktorka Gavrilović.

Naša sagovornica ima i veoma jasnu poruku za sve one koji imaju nedoumice u vezi za vakcinacijom.

„Vakcinacija je spasila svet kakav poznajemo danas na čemu nismo dovoljno zahvalni i olako shvatamo i život i smrt. Da pre nas nije prihvaćena bezrezervno, ne bi nas ni bilo“, zaključuje doktorka Gavrilović.

Vakcinacija dece i tinejdžera

Agencija za lekove douvolila je u Srbiji korišćenje Fajzer vakcine prvo za uzrast između 16 i 18 godina, a zatim i za one nešto mlađe od 12 do 15 godina.

Stariji tinejdžeri, ovi od 16 do 18 godnina sami potpisuju obrazac saglasnosti za vakcinaciju.

Prošle nedelje Fajzer vakcina odobrena je i za one nešto mlađe i sada se čeka prilagođavanje protokola kakobi se vakcinacija realizovala u praksi.

„Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i doneta zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12-15 godina u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju Agencije za lekove.

Kako se navodi, nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comirnaty protiv COVID-19 proizvođača Pfizer-BioNtech, za uzrast 12-15 godina starosti.

Dodaje se da će u narednim danima izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare