Proizvođači mleka iz Čačka, Kraljeva, Knića i drugih mesta blokirali su danas Ibarsku magistralu u Mrčajevcima zbog toga što im predstavnici države nisu ispunili zahteve za pomoć, odnosno subvencije u mlekarskoj proizvodnji. Oni kažu da predstavnici vlasti treba da se stide, jer ne obraćaju nikakvu pažnju na njihove muke.

Naime, oni su na pregovorima sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković zahtevali da premije za mleko budu povećane sa deset na dvadeset dinara, subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000, ali i da se utvrdi minimalna cena mleka od oko 70 dinara po litru.

PROČITAJTE JOŠ

Dobili su odgovor od Ane Brnabić da nema dovoljno sredstava u budžetu, odnosno da „država ne može da plaća njihove gubitke“. Prema rečima deda Mila, njegov život je štala, njiva i kuća. Ima krave, ali da bi dobio subvenciju za tele treba elektronski da se prijavi.

„Ja sam zaboravio i kada sam rođen, a kamoli putem mobilne aplikacije to da uradim. Ako to ne učinim u roku od 24 sata ništa od sredstava. O ceni mleka i da ne govorim. Ne mogu ni pola litra obične vode da kupim za litar domaćeg mleka“, priča on za naš portal.

Napominje da je ostario, te da jedva hoda budući da je operisao kuk.

„Da li treba da idem u osamdeset godina na kurs iz računarstva. Bruka. Na svu sreću zovnem ćerku da prijavi tele, jer ne mogu da predvidim, kako su nam rekli, kada će krava da se oteli“, žali se ovaj osamdesetogodišnjak iz sela Rakova nadomak Čačka.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ljiljana Bralović iz Pranjana ima deset krava. Ona kaže da vlast treba da se stidi zbog svega što radi narodu.

„Mi stočari smo trenutno na udaru. Zahtevam da se slušaju ljudi. Želimo minimalnu ceni mleka od 70 dinara i zahtevamo da se ograniči i kontroliše uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Država nas je zakopala pre pet godina uvozom bugarskog sira čija je deklaracija upitna. Ja prerađujem mleko, kilogram sira mi plaćaju 400, a u prodavnicama je trodupla marža“, kaže ona za naš portal.

Ekološko udruženje Trn podržava proteste mlekara.

„Da bismo mi živeli mora živeti i srpski seljak. Njemu su uskraćeni uslovi koji su dati uvozničkom lobiju. Država inkasira od svakog građanina ove zemlje sredstva, a ne daje ništa“, kaže Deneš Levai za Nova.rs.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Radič Vidojević kaže da treba da se oformi zaštitna cena mleka.

„Šta ćemo, da prodamo krave? Pošto je litar nafte? Boje se da će se seljak obogatiti. Gde smo mi? Daju nam po grlu 30000, a to je malo. U mom selu Bresnica ima nekoliko dečaka koji su ostali na selu. Ovo je upozorenje, a sledeći put ćemo radikalnije postupiti. Dakle, stopirajte uvoz ili udarite na buržuje“, kaže ovaj meštanin Bresnice.

Dodaje da nije protiv otvaranja fabrika, ali je protiv umiranja sela, jer ceo život gaji stoku. Inače na protestu se okupilo, prema proceni organizatora oko 200 mlekara i proizvođača mlečnih proizvoda.

BONUS VIDEO: Daca iz Najvećeg gubitnika dala urnebesan komentar o hrani: „Pasemo ko krave“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar