nevakcinisani korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Umiru mladi, nevakcinisani ljudi. Preminuo je mladić od 24 godine, bez ikakvih drugih oboljenja", izjavila je nedavno premijerka Srbije Ana Brnabić. U bolnicama koje su u kovid sistemu, iz dana u dan sve je više pacijenata uzrasta do 30 godina, sa teškom kliničkom slikom, a poražavajuća je činjenica da čak 80 odsto njih nije vakcinisano. Oni, na kojima ‘svet ostaje’, pune naše bolničke postelje, a vakcinacija je u zastoju, dok se mere zaštite u Srbiji sve manje poštuju.

Život je izgubila majka dvoje dece, stara 31 godinu.Preminuo je mladić star samo 20 godina. Umrla trudnica stara 23 godine. Ovakve crne vesti, sve su češće…
Premijerka je navela da su to sve životi koji su mogli da se spase. Pa zašto onda država nije na vreme mislila o prevenciji i spašavanju ovih života, ali i svih onih koji su trenutno ugroženi?
U ovom trenutku u Srbiji je vakcinisano 53,4 odsto punoletne populacije, ali je vakcinu primilo samo 21,4 odsto mladih od 18 do 30 godina starosti.

„Maksimalno se trudimo da dopremo do mladih ljudi. Jedan deo njih je vakcinisan, ali to je nedovoljno. Za koji dan počinje nastava na fakultetima i sada se sve više studenata javlja za vakcinu, jer shvataju da su u većem riziku nego ranije. Mnogi su verovali da, iako se zaraze, preležaće koronu, kao grip, pa se nisu vakcinisali. Međutim, pokazalo se da je ovaj talas vrlo jak i mutirana varijanta kovida izaziva mnogo teže kliničke slike. Istraživanja su pokazala da je verovatnoća, da će neko imati tešku kliničku sliku, čak šest puta veća kod mladih ljudi koji su nevakcinisani” objašnjava za Nova.rs dr Mila Paunić, epidemiolog u Studentskoj poliklinici.

Svi fakulteti moraju da se ugledaju na Medicinski, i uvedu kovid propusnice ili ulaz sa negativnim PCR testom.

„Svaka čast Medicinskom fakultetu na uvođenju kovid propusnica za studente. Apsolutno su u pravu. Smatram da bi svi fakulteti u Srbiji trebali da slede taj primer. Ako u neke restorane u svetu ne možete ući bez propusnica ili PCR testa, zašto da tako nešto ne posotji u visoko školskoj ustanovi. Sada je najvažnije razgovarati sa mladima o koronavirusu i vakcinama. Nadjačati glas pojedinih kolega, koji se sa televizija smeju i prave sprdnju sa nečim vrlo opasnim, i šire dezinformacije o vakcinaciji. Takve osobe mogu biti odgovorne za smrtnost velikog broja ljudi“, kaže dr Paunić.

Na sajtu Studentske poliklinike postoji rubrika “pitanja mladih o vakcinaciji i odgovori”, na kojoj struka razbija zablude, a studenti dobijaju, kako odgovore na ono što ih zanima, tako i prave informacije o koronavirusu i vakcini.

„Imamo mejl adresu za mlade, uglavnom su to studenti, ali ima i mlađih. Oni nam šalju zaista veliki broj pitanja vezanih za kovid. Iz njihovih pitanja vidimo da su potpuno zbunjeni i da su im glave pune dezinformacija. U našoj zemlji, postoje nažalost ljudi koji ‘šarmantno’ šire dezinformacije o virusu i vakcinaciji, što recimo radi profesor Nestorović. On zbunjuje tu decu, puni im glavu budalaštinama. Nama posle treba mnogo energije da opovrgnemo njegove tvrdnje, koje su šarlatanske, neformalne, ali mladima očigledno interesantne“, priča naša sagovornica.

U bolnicama koje su od nedavno ponovo u kovid sistemu, raste broj pacijenata koji nemaju ni 30 godina, a leže u postelji sa teškom kliničkom slikom i bore se za vazduh.

„U ovom talasu imamo zabrinjavajuće veliki broj pacijenata uzrasta od 20 do 30 i od 30 do 40 godina, takođe i broj dece se povećao. Čak 80 odsto mladih koji su hospitalizovani je nevakcinisano. Tek kad završe u bolnici, kažu da će primiti vakcinu. Mislili su da će izbeći, da se neće zaraziti, a sad kad se bore za vazduh, kažu da su pogrešili, da je trebalo da se vakcinišu. Uplašeni su za svoj život, a sama pomisao da je vakcina mogla bar bolnice da ih spasi, dovoljno je“, priča za Nova.rs Nataša Bogunović, glavna sestra u KBC “Dr Dragiša Mišović”.
Mladi se ne vakcinišu jer slušaju dezinformacije na svakom koraku.

„Lažne priče o vakcini šire pojeidne kolege. To utiče na mlade ljude koji se onda ne vakcinišu, pa završe kod nas na ‘fulfejs’ masci. Te, koji sede u televizijskim studijima i pričaju nebuloze o vakcini i koroni, pozivam da dođu kod nas i odrade jednu smenu. Taman da nas malo rasterete, neka obuku odela i rade sa pacijentima, a ne samo da dođu da prošetaju hodnicima. Naša bolnica od početka pandemije nije videla laku kliničku sliku, borimo se sa najteže obolelima, a kada vidite da osoba koja nema ni 30 godina ne može da dođe do daha, onda je alarm za uzbunu već pred eksplozijom“, upozorava Bogunović.

Pitanja mladih o koroni i vakcini

U rubrici „pitanja mladih o vakcinaciji i odgovori“ koja je otvorena na sajtu Studentske poliklinike, jasno se vidi koliko su mladi ljudi pod uticajem antivakserskog lobija, ali odgovori koje ovde dobiju vraćaju ih na pravi put.

„Student sam, uskoro, treće godine Univerziteta u Beogradu. Nisam se još uvek vakcinisala i uglavnom sam protiv toga. Međutim ne možemo se praviti kao da vakcina ništa ne znači. U poslednje vreme se govori o nekim povlasticama i stvarima koje bi vakcinisani mogli da dobiju, pa bih imala svega jedno pitanje u vezi same vakcine. Ne može nijedno pitanje biti bitnije od pitanja o sterilitetu koji vakcina izaziva, tj. ne izaziva. Da li su te tvrdnje tačne? Da li vakcina stvarno izaziva sterilitet u budućnosti? Mnogo je bilo polemike o tome, ali ni dan danas posle toliko meseci nismo dobili pravi odgovor, potkrepljen dokazima koji bi uticao na razmišljanje i odluke, kako kod mene, tako i kod ostalih kolega.

“Dobar dan. Imam 15 godina, i sutra mi je zakazana vakcinacija protiv Kovida, primam Fajzera. Možete li mi napisati koje reakcija sutra da očekujem, da li će mi biti loše, kako da se ponašam i kakve reakcije da očekujem od ljudi? Što se tiče reakcija okoline, pogotovo prijatelja bila su npr. Da li si lud? Šta ako ti se nešto desi? Ti slušaš te ludake…

„Jel sam mogao da se zarazim kovidom u kafiću preko čaše ili kad sam išao u wc?“

„U prošli petak sam ceo dan blejao sa koleginicom sa faxa – jutros je ona dobila temperaturu, uradila brzi test – pozitivna na koronu. Jel sam mogao da se zarazim u petak, s obzirom da je prošlo 6-7 dana. Kad je ona bila zarazna?“.

Uticaj koronavirusa na miris

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare