Knjige udzbenici obrazovanje
Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Za neke od besplatnih udžbenika koje obezbeđuje Fondacija “Alek Kavčić” opredelilo se oko 60, od ukupno 1.136 osnovnih škola u Srbiji, dok je oko 7.000 učenika iskoristilo mogućnost da udžbenike dobije besplatno ili kupi za 2 dinara po stranici, kažu za Nova.rs iz fondacije Alek Kavčić.

Otkad je u januaru ove godine Fondacija “Alek Kavčić” objavila da učenicima osnovnih škola poklanja besplatne udžbenike u javnosti su počele brojne polemike. Najglasniji su bili predstavnici najzastupljenijih izdavača koji su tvrdili da ponuđeni udžbenici u PDF-u ne mogu da se koriste, da “Alek Kavčić” krši autorska prava i stvara nelojalnu konkurenciju. Kako su iz Fondacije tvrdili, izdavači su vršili i pritiske na direktore i nastavnike škola kako bi odabrali njihova izdanja umesto besplatnih.

Sve ovo je dovelo do toga da udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo prosvete, a koji su pritom besplati, ne postanu oni koje škole većinski biraju, ali je Fondacije “Alek Kavčić” ipak uspela da pruži značajne novčane olakšice za jedan broj đaka.

Tako je dosada nešto više od 60, od ukupno 1.136 osnovnih škola u Srbiji poručilo i dobilo besplatne udžbenike, što je 5,3 odsto.

“Kad kažemo nešto više od 60 škola, to ne znači da je cela škola naručila sve besplatno. Imamo škole u kojima su to samo neki razredi, ili škole u kojima su učiteljice određenih razreda ili nastavnici iz određenih predmeta naručivali besplatne udžbenike”, objašnjavaju iz Fondacije za Nova.rs i dodaju:

“Poslali smo oko 18.000 potpuno besplatnih udžbenika, i oko 6.000 udžbenika koji su se naručivali po 2 dinara po stranici. Užbenici su poslati za otprilike 7.000 đaka.”

U Srbiji ima oko 515.500 osnovaca, što znači da je mogućnost da na udžbenike potroše manje ili čak nula dialnara iskoristilo svega 1,4 odsto njih.

Povezane vesti:

Kako navode, kada se izračuna vrednost po stranici, ceo komplet za prvi razred, na primer, košta nešto manje od 1.200 dinara, dok komplet za drugi razred košta 1.272 dinara.

S obzirom na to da je prosečna cena udžbenika za prva dva razreda kod izdavača iznosi oko 7.500 dinara, roditelji koji su imali priliku da komplete nabave preko Fondacije prošli su šest puta jeftinije.

Iz Fondacije navode da su za 2 dinara po stranici najčešće naručivani kompleti za 1. 2. ili 3. razred.

“Za te razrede imamo i potpuno besplatne udžbenike, pa je moglo da se bira. Iz nekih predmeta imali smo po dva udžbenika za isti predmet”, navode iz i poručuju:

“I dalje imamo sve, i ako nam se škole ili učitelji i nastavnici i sada jave, takođe šaljemo.”

Kada je u pitanju korišćenje udžbanika u PDF formatu navode da u nekoliko škola postoje dogovori da će, na primer, iz predmeta “Tehnika i tehnologija“ i “Likovna kultura” štampati stranice po potrebi, jer je praksa pokazala da je to najracionalnije. Kako će to izgledati u praksi, biće poznato nakon što počne školska godina.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare