Danica Grujičić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je danas oko 90 porodica dobilo obaveštenje, a desetoro dece je već dobilo BCG vakcinu koja štiti od tuberkuloze u Ginekološko - akušerskoj klinici "Narodni front" gde će vakcinu primiti sva beogradska deca.

„Što se tiče dece iz unutrašnjosti, obavešteni su svi roditelji njih oko 90 preko Instituta za javno zdravlje „Batut“, a obavešteni su i svi direktori Domova zdravlja i sekundarnih zdravstvenih centara kojima deca teritorijalno pripadaju i oni će od ponedeljka početi da dobijaju BCG vakcinu „, rekla je Grujućić za RTS, dodajući da su roditelji dobili sve brojeve telefone na koje je potrebno da se jave i dobiju detaljna uputstva.

Prema njenim rečima, sve je objavljeno na sajtu, ništa se nije pokušalo sakriti i onog trenutka kada je propust otkriven pozvana je inspekcija i utvrđeno je faktičko stanje.

Grujičić je dodala i da će svakog četvrtka objavljivati podatak koliko je dece primilo neophodnu vakcinu, a istraga je u toku,

Umesto BCG vakcine, 600 beba u GAK „Narodni front“ u Beogradu primilo je fiziološki rastvor.

Ona je podsetila da deca koja su rođena od 16. septembra do 19. oktobra u „Narodnom frontu“ nisu primila pravu BCG vakcinu, da je šteta što to nije primećeno ranije, ali da se radi o nečemu što se može nazvati propust koji na odgovarajući način treba da bude sankcionisan.

„Šta se desilo? Rastvarač je u posebnoj kutiji u odnosu na aktivnu supstancu, jednostavno drugačije je bilo pakovanje. Sestre na odeljenju koje su vakcinisale decu su dobile informaciju da je to već rasturena vakcina. Ništa se strašno nije desilo, naravno ovakvi propusti ne smeju posebno u državnim bolnicama da se dešavaju i treba da budu definitivno sankcionisani“, navela je Grujičić , dodajući da su se u klinici „Narodni front“ organizovali, da je određen prostor i doktori koji će pozivati roditelje koji treba da dovedu decu na vakcinaciju.

Mehanizam da se ovo ne ponovi je, kako kaže, „da svako radi svoj posao kako mu je rečeno i da čita uputstva za lekove koje dobija“.

Na konstataciju novinara da roditelji osećaju strah i zabrinutost, da se zbog imunizacije sumnja dovodi u zdravstveni sistem,  ministarka je rekla da to ne treba da se radi, da se desio propust i da je „greška na nivou jednog čoveka“.

„Ne možemo sad na osnovu svega što se dogodilo suditi o jednoj bolnicu koja je imala 8.400 porođaja samo prošle godine. Jednostavno, u pitanju je ljudska greška, Dobro je da je primećeno, dobro je što deca neće imati nikakve posledice, jeste sada malo deranžman ljudi da dolaze i dobiju vakcine, ali tu vakcinu mogu da dobiju deca do 12 meseci života, dosta dece koja imaju neke hronične bolesti ne dobijaju je odmah posle rođenja“, naglasila je Grujičić, ponavljajući da ovo ne sme da se dešava.

Govoreći o prioritetu u radu Ministarstva zdravlja, Grujičić je rekla da će to biti ministarstvo kontinuiteta, odnosno da započete poslove treba završiti.

„Treba završiti Klinički centar u Beogradu, Klinički centar Vojvodine, Tiršovu 2, započeti izgradnju Instituta za onkologiju Srbije, treba videti šta je od opreme tokom kovida ostalo i gde je to potrebno rasporediti po sekundarnim zdravstvenim centrima kako bi građani u unutrašnjosti imali iste uslove za lečenje kao i u Beogradu“, zaključila je ministarka zdravlja.

BONUS VIDEO: 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar