Đorđe Miketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Đorđe Miketić, narodni poslanik u Skupštini Srbije oglasio se povodom toga što je 600 beba, umesto BCG vakcine protiv tuberkuloze, u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu, primilo fiziološki rastvor. On podsaća da ovaj slučaj nije prvi skandal koji je potresao ovu ustanovu.

Kako Miketić navodi, dr Miković (direktor „Narodnog fronta“, prim.aut) je na početku pandemija korona virusa bio optužen da je zabranio osoblju da nosi zaštitne maske i rukavice, što je za posledicu imalo veliki broj zaraženih u ovoj ustanovi – oko 150 lekara, sestara i pratećeg osoblja, a nekolicina njih je najavila i tužbu protiv direktora.

„Javnost mora da zna kako se desilo da tokom nekoliko meseci 600 beba primi pogrešnu tečnost u injekciji. U bolnici postoje striktni protokoli i mora se saznati tačno šta se dogodilo. Nema nedodirljivih“, kaže Miketić.

On dodaje i da javnosst mora da zna ko je i kako utvrdio da je u pitanju fiziološki rastvor, a ne neka druga supstanca.

PROČITAJTE JOŠ

Miketić se pita kako javnost treba da poveruje u to da je u pitanju fiziološki rastvor, ako nije bilo inspekcije, niti utvrđivanja posledica na bebama.

„Pozdravljam odluku dr Grujučić da kao prvu stvar sa mesta ministarke objavi ovu užasnu grešku, međutim, to nije dovoljno. Jer upravo da bi se izbegla medijska satanzacija bilo koga od osoblja ili lekara, i da bi se konačno uveo red u naše politički destruisano zdravstvo – ovu stvar moramo sprovesti do kraja. Bez medijskog spinovanja i poluinformacija. Samo činjenice na sto“, kaže Miketić.

On ističe da, iako je dr Miković odličan stručnjak u svojoj specijalističkoj oblasti, „političko kadriranje i upravljanje našim bolnicama mora prestati“.

„Preko dugogodišnjeg v.d. statusa koji ima, sigurno je trpeo velike političke pritiske. Mnogi odlični lekari i stručnjaci su otišli iz Narodnog fronta, a setimo se i primera otpuštanja načelnice porodilišta prof. dr Snežane Rakić, navodno zbog kršenja epidemijskih mera a u stvari zbog njene prodrške protestima 1 od 5 miliona. Jer ako je ona otpuštena zbog nekakvog propusta zbog izlaska iz karantina, kako to da sam dr Miković nije otpušten zbog naredbe da se ne nose maske i neverovatne brojke zaraženog osoblja, a o tome su svedočile mnoge sestre koje zavšile na respiraotorima – čime su u opasnost dovedeni ne samo porodilje i najmlađi pacijenti, već i osoblje i njihove porodice. Gospodo, stanje u zdravstvu, nakon Zorana Ločara je alarmantno. Stopa smrtnosti u Srbiji je najviša u poslednjih 75 godina. Od drugog svetskog rata nismo imali veću stopu mortaliteta i to su zvanični podaci“, kaže Miketić.

On zaključuje da „nama hitno treba ozbiljna i nezavisna analiza stanja i promena kadrovske politike koja će davati prednost stručnosti, poštovanju propisa i protokola, a ne političkoj podobonosti“.

„Ukoliko se nova ministarka opredeli za takvu politiku, imaće našu podršk“, podvukao je.

BONUS VIDEO 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar