Foto:Marina Pupavac/N1

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da će učenici u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u kojoj je u maju ubijeno devetoro učenika i čuvar, imati časove u jednom delu zgrade, dok će na prostoru zločina biti memorijal, poput spomenika đacima u Kragujevcu.

Ona je za Kurir rekla da će se datum tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“, 3. maj, obeležavati u školama kao Dan sećanja i tuge.

„O tome kako će se tačno obeležavati, tek ćemo razgovarati, ali svakako ćemo se toga dana svi zajedno setiti velike tragedije i nevinih žrtava. Vidite i tu simboliku brojeva, 3. 5. i 5/3, što je i spomenik streljanim đacima u Kragujevcu“, rekla je Đukić Dejanović.

Navela je da je sugestija učenicima, nastavnicima i roditeljima da osnovni cilj školske 2023/24. godine bude razvoj pravih ljudskih vrednosti kod učenika, unapređenje međusobnih komunikacija uz poštovanje, saradnju i solidarnost sa uvažavanjem različitosti.

PROČITAJTE JOŠ

„Sigurno je da će biti učenika kojima će biti neophodna stručna podrška i zajedništvo roditelja, nastavnika i drugara da prevaziđu psihološke patnje, da se oslobađaju trautatičnog doživljaja i da novu školsku godinu počnu sa vršnjačkom komunikacijom koja je, sama po sebi, lekovita. Naša sugestija je da 1. septembar bude dan dijaloga nastavnika i učenika ne samo o školskim programima, već i o emocijama, vrednostima i budućnosti“, rekla je ona.

Đukić Dejanović je istakla da je konkretna sugestija nastavnicima da prva školska nedelja bude usmerena na tematske aktivnosti, a druga da bez ocenjivanja nastavnici steknu uvid u obrazovna postignuća učenika iz ranijih razreda.

Upitana zašto su udžbenici besplatni za beogradske škole, ali ne i za ostale škole u Srbiji, ona je navela da nije samo Beograd u pitanju.

„Ne samo Beograd već i neke manje sredine, poput Opova, Surdulice itd, obezbedile su udžbenike za svu decu. Ministarstvo prosvete je obezbedilo udžbenike za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, decu sa oboljenjima, decu niskog socijalnog statusa, talentovane učenike…“, rekla je Đukić Dejanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare