Medju nama Cvijetin Milivojevic
Cvijetin Milivojević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Politički analitičar Cvijetin Milivojević rekao je za N1 povodom izjave premijerke Ana Brnabić da je, što se tiče Vlade Srbije, projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto stopiran zato što neće dobili rešenje o eksploatacionom polju, da ona nije to rekla zato što je plaše građani Srbije koji protestuju. "Plaši se jedino predsednika Vučića, ne plaši se ona građana, ona je neka vrsta trbuhozborca", rekao je on.

Kaže da ne zna da li Skupština namerno nije verifikovala narodnu incijativu Sava Manojlovića, jer nema informacije o čemu su razgovarali Manojlović i Vučić.

„Ne bi išao grlom u jagode da nije bilo neko obećanje da će to proći. Građani imaju uticaj na predsednika, Savo je jahač na energiji građana, ne dajem mu ni premalo ni previše. Sam je rekao da su se čuli, kucao je na otvorena vrata. Možete i vi da se čujete sa njim, meni je izgledalo normalno da su našli neki jezik razumevanja, Vučić je odrzao obećanje, Manojlović takođe, ispostavilo se danas da postoji neka ostrukcija. Svašta mogu da vidim i čujem, čujem da će biti moratorijum na 6 meseci, pa godinu dana, pa 20 godina, osim Vučića ovim se ozbiljno bave i premijerka, ministarka energetike, mnogi tu nešto pricaju“, kaže Milivojević.

Govoreći o opoziciji, Milivojević kaže da se oni za izbore spremaju kako misle da je primereno.

„Šta je opozicija? Za mene je to onaj subjekt koji želi da sruši vlast da bi došla na vlast. Imamo problem, dobar deo tih stranaka na želi da sruši vlast – imamo vlast u parlamentu i imamo uličarsku opoziciju, ne svojom voljom, vaninstitucionalnu opoziciju, svako ko je pokazao nameru da dođe na vlast je za mene opozicija. Vlast nema čega da se plaši, osim Beograda će sve druge izbore dobiti“, kazao je gost N1.

Komentarišući referendum o izmenama Ustava u delu pravosuđa, kaže da je Vučić pro forme pozvao građane.

„Dobro je zbog nekih poglavlja da ‘prođe’. Deo opozicije koji je izašao se obrukao, onaj deo koji je bojkotovao, a izašao na izbore, kako da objasne svojim biračima, sada su izborni uslovi gori nego 2021. godine, ja nisam izašao zato što bi moj izlazak značio legitimisanje nelegitimne odluke. Slika u kojoj predsednik preuzima ingerencije pred RIK-om, to je posledica činjenice da predsednik Republike ne može da bude predsednik stranke. Šta će birači reći? Ima mnogo nedorečenosti, čitava igrarija sa referendumom je udica na koju se upecao veći deo opozicije“, smatra on i dodaje je referendum nešto što zanima sudije i tužioce.

„Je l’ smo dobili nezavisnije sudstvo? Zašto neko nije reagovao na to što je Vučić izigravao predsednika RIK-a, je l’ dobijaju više prava? Ne dobijaju“, pita je Cvijetin Milivojević.

BONUS VIDEO: Politički kalendar: Šta je bilo, šta će biti_ – gosti Cvijetin Milivojević i Zoran Panović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar