Foto: Shutterstock/Nenadmil

Vrnjačku Banju je prošle godine posetilo oko milion turista, a kako kaže direktor tamošnje Turističke organizacije, Ivan Trifunović za predstojeću letnju sezonu spremaju se mnoge novine. Između ostalog - planira se velelepni vidikovac.

„To je prvi stakleni vidikovac u Srbiji, pa će predstavljati atrakciju gostima. Takođe, ulažemo u planinu Goč i ove godine će biti otvorena ergela konja, pa ćemo posetiocima priuštiti jedan užitak u druženju sa ovim plemenitim životinjama“, kaže Trifunović za Nova.rs.

Kako navodi, tokom prethodne godine zvanično je bilo oko milion noćenja, ali u praksi ih je bilo više.

„To je Banju dovelo na prvo mesto što se tiče brojnosti, ali očekujemo porast broja turista“, kaže Trifunović i napominje da je veliki broj gostiju bio iz zemalja u okruženju.

Pročitajte još

Kako dodaje, rast stranih turista je veći od domaćih.

Na naše pitanje koliko su skočile cene usluga i noćenja Trifunović kaže da su cene „korigovane“ i da prate „rast troškova“, ali i „nivo svih usluga koje hoteli pružaju posetiocima“.

Sagovornik portala Nova ističe da će u ovoj godini biti obeležavanje 17. vekova Rimskog izvora.

„Tu je Konstatin sa svojim trupama prolazio pre 1700 godina, ali i unapredićemo sve manifestacije koje se održavaju kod nas poput Filmskog festivala, Karnevala kao manjih događaja koji se održavaju kod nas“, navodi Trifunović.

Četvoro turista iz Severne Makedonije kažu za Novu da u banji ostaju pet dana.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Kako su kazali, sviđa im se priroda, parkovi i što ima gde da se prošeta. Dodaju i da naročito vole srpsku hranu, roštilj i pečenje.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Jedan gospodin iz Topole je došao na jednodnevni izlet i za naš portal kaže da je ta banja promenjena na bolje.

„Došao sam sa penzionerima, lepa je Vrnjačka Banja. Dosta se promenilo u odnosu na pre desetak godina na bolje. Sviđaju mi se svi sadržaji, lepo je sređena“, kaže za Novu Dragan Antonijević.

Prodavačica magneta za Novu je rekla da je zadovoljna prihodom, naglašavajući da vikendom ima više posla nego radnim danima.

Pročitajte još

Stefan Stojadinović je ulični svirač i stigao je iz Jagodine, a u šali kaže da je lutajući putnik – namernik.

„Sviram turistima i meštanima pop, rok, evergrin muziku. Zapravo sve. Za svakog po nešto“, kaže Stojadinović.

Govoreći o zaradi u toj banji, naš sagovornik odgovara: „U životu sam naučio da budem skroman i zadovoljan. Ne vodim se imperijalističkom i globalističkom filozofijom već smatram da vredi živeti za svaki dan. Svi dani su posebni“.

Iz Turističke organizacije su za Novu rekli da se 2025. godine obeležava 35 godina Igara bez granica.

„Ova manifestacija će se održati na Olimpijskom bazenu uz učešće svih zemalja koje su se takmičile davne 1990“, kažu u toj ustanovi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar