Foto:Shutterstock

Odbor za upravljanje, korišćenje i zaštitu prirodnih resursa i zvanično je pokrenuo inicijativu za izradu Studije o zaštiti mineralnih izvora na teritoriji Vrnjačke Banje. Ovom studijom biće jasno precizirano kojim mineralnim vodama raspolaže prestonica domaćeg turizma, kao i koja količna može da se eksploatiše, a da se ne ugroze izvori.

“Uz pomoć stuke želimo da uspostavimo kontrolisano korišćenje mineralne vode jer ti resursi nisu neograničeni. Ne smemo dopustiti da nam se ponovi iscrpljivanje izvora popit Slatine pre dve godine”, kaže Rodoljub Džamić, predsednik Odbora.

PROČITAJTE JOŠ

Ali, u zadnje dve letnje sezone, epilog je uvek bio isti. Čim se bude počelo sa aktivnim da punjenjen spoljnih bazena, preti opasnost da lekoviti izvori opet mogu da presuše.

Iz lokalne samouprave navode da su uradili revitalizaciju izvora Jezero i Slatina. Ali, pritisak u bivetima u jeku letnje sezone bio vidno smanjen.

“Za nekoliko meseci, kada krene sezona kupanja, sve će da se ponovi. Znatno će se smanjiti pritisak. Mnogi moji sugrađani znaju da se na ovaj način uništava Vrnjačka Banja, ali se nažalost plaše da javno kažu ili protestuju”, objašnjava Dragan Brđović, ekološki aktivista.

Prema rečima ekoloških aktivista, za rešavanje problema sa izvorskom vodom u Vrnjačkoj Banji, potrebno je zaustaviti crpljenje vode i zatvoriti sve bušotine.

PROČITAJTE JOŠ

„Vrnjačke terme imaju čak četiri bušotine, a imaju pravo samo za jednu. Umesto da crpe 2,5 litara u sekundi oni su ugradili pumpe koje crpe i preko 100 litara u sekundi. Svi moraju da shvate da Vrnjačka Banja nema kapacitete vode koji bi sve snabdevali“, kaže Dragan Brđović iz ekološkog udruženja “Vedro” iz Vrnjačke Banje.

Skupština opštine Vrnjačke Banje je u tenderu za zemljište gde se nalaze “Vrnjačke terme”, prvobitno raspisala isti bez termomineralnog izvora. Kasnije je na sednici skupštine odlučeno da i izvor ide u paketu. A onda se dogodilo da dva najpoznatija lekovita izvora presuše u letnjem periodu.

Presušivanje izvora u Vrnjačkoj Banji pokrenulo je niz novih pitanja kada je reč o tome ko je sve u najpoznatijem turističkom mestu u Srbiji iskopao bunare za vodu. Prema našim saznanjima, izvori Jezero i Slatina koji su ostajali bez vode, nisu jedini koji su ugroženi. Ukoliko se ne zaustavi nekontrolisano bušenje zemlje u potrazi za podzemnim vodama, Vrnjačka Banja bi mogla da ostane bez lekovitih voda.

BONUS VIDEO: Vrnjačka Banja izdala dozvolu za gradnju panoramskog točka u blizini izvora mineralne vode. Udruženja traže poništenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar