Ivan Miladinovic
Ivan Miladinović Foto:Screenshot/Youtube/novosadskatelevizija

"Za Vladimira Mijanovića, 'kraj' revolucije i nije postojao", kaže za portal Nova.rs novinar i pisac Ivan Miladinović.

POGEDAJTE JOŠ:

Ivan Miladinović napisao je knjigu „Tajna i opomena“, u kojoj je opisao talas studentskih demonstracija u čitavom svetu, koji je kasnije pokrenuo čitav niz događaja ka demokratizaciji društva u celini. Za portal Nova.rs govorio je o glavnom protagonisti događaja 1968. godine – Vladimiru Mijanoviću, poznatijem kao Vlada Revolucija.

„Od 1966. godine i demonstracija beogradskih studenata protiv američkog rata u Vijetnamu u kojima je učestvovao, preko beogradskog i jugoslovenskog juna 1968. godine kada je u tim događajima bio jedan od najvažnijih protagonista, i represije koju je poredak nad njim vršio od 1968. godine, preko 1985. pa sve do danas, dakle preko pola stoleća, Vladimir Mijanović se, u skladu sa vlastitim, individualnim i moralnim načelima, neposredno, uz velike lične žrtve, i kod kuće, i u svetu, praktično angažovao protiv tiranije poretka, na strani ljudskih prava, ljudskog dostojanstva i ljudske slobode, u akcijama od značaja za stvar revolucije“, kazao je Miladinović.

Vladimir Mijanović, poznatiji kao Vlada Revolucija, vođa studentskih protesta 1968. godine u Beogradu preminuo je danas u 76. godini.

Rođen je u Trebinju 1946. godine, a kao student sociologije priključio se studentskim protestima 1968. godine i ubrzo je, pod nadimkom Vlada Revolucija, postao jedan od vođa junske pobune na Beogradskom univerzitetu.

Kako je za portal Nova.rs rekao njegov prijatelj i saborac Dragomir Olujić Oluja, oni su u Vladinom stanu osnovali tadašnju jedinu disidentsku organizaciju Slobodni univerzitet.

U godinama nakon protesta bio je hapšen i proganjan i nije mogao da se zaposli. Dva puta je i osuđivan i na višegodišnje zatvorske kazne, proglašavan je za disidenta i „rušitelja ustavnog poretka“.

To je bila cena koju je morao da plati i on je, po rečima Olujića, na to bio spreman.

Sredinom osamdesetih godina uspeo je da ode iz zemlje u Ameriku, gde je radio najrazličitije zanatske poslove, a neko vreme vozio je i taksi. Taj deo njegove biografije javnosti nije poznat, mada oni koji su ga poznavali kažu da se i tamo priključivao protestima kojima se tražilo ukidanje smrtne kazne.

Vladimir Mijanovic Vlada Revolucija
Foto:Screenshot/Facebook/Čuvari/ke vatre

Olujić je ispričao da su protesti na kojima je učestvovao u Americi mahom bili levičarski. Ipak, Vlada Revolucija se vratio u svoju rodnu zemlju 2006. godine i nastavio da radi ono što najbolje zna, ali u dosta manjem obimu, zbog poznih godina.

Dragomir Olujić saopštio je da će Mijanović biti kremiran u krugu najuže porodice i prijatelja. Njegova urna će, potom, biti položena u Moskvi.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar