Đorđe Miketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon sedam godina vođenja predmeta u privrednom sudu “Kompanije Generaleksport“ u stečaju, smenjena je sudija Ljiljana Matić koja je vodila predmet od početka i umesto nje je postavljen sudija Goran Maksimović na funkciju postupajućeg sudije, saopštila je stranka Zajedno.

Ovo je, prema informacijama koje je dobila ova stranka, Maksimoviću prvo zaposlenje i to pravo na funkciju postupajućeg sudije u predmetu “Kompanije Generaleksport“ u stečaju.

„Poslednji krug licitacije za Geneks kulu je zakazan za 6. februar, cena je sada spuštena na nešto preko 7 miliona evra, ili bagatelnih 400 evra po kvadratu. Kao što smo već objavili, ovaj simbol Beograda koji se nalazi u svim enciklopedijama arhitekture, sprema se da Geneks kula ode u ruke firmi u vlasništvu Davora Macure, vlasniku ABL Solventa i čoveka koji je, takođe iz stečaja kupioimovinu nekadašnjeg giganta Industriju mašina i traktora – IMT, takođe na Novom Beogradu“, saopšteno je iz ove stranke.

Pročitajte još:

Međutim, ove promene u privrednom sudu sada bacaju novo svetlo na slučaj i očigledno se nešto tu kuva, dodaju.

„Mi iz stranke Zajedno, insistiramo da država iskoristi pravo preče kupovine, i postane vlasnik ove čuvene zgrade i konačno uradi nešto u javnom interesu a ne da bagatelno rasprodaje simbole grada i puni džepove tajkunima“, dodaje se u saopštenju.

“Kao narodni poslanik, podneo sam zvaničan zahtev Vladi, ministarstvu finansija i ministarstvu prosvete da se Geneks kula otkupi i od nje napravi savremeni studentski dom naučno-tehnološki inkubator. Čitav projekat je razrađen i spreman za prezentaciju, samo čekamo da donosioci odluka čuju naš apel i odustanu od sumnjive prodaje”, naglasio je Đorđe Miketić.

Ovaj plan stranke Zajedno su već podržali mnogi studenti, profesori i IT stručnjaci, a podršku daju i građani kroz onlajn peticiju.

Takođe, stranka Zajedno je uputila zahtev Vladi za sastankom na koji bi otišli prof. Mina Glogovac, ćerka arhitekte Mihajla Mitrovića i nosilac autorskih prava Geneks kule, Božidar Stavrić, predsednik stanara Geneks kule i Đorđe Miketić, narodni poslanik.

BONUS VIDEO Za koga se čuva Geneksova kula – ispod cene ?