Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Što zbog stečaja, što zbog nerešenog imovinskog pitanja, mnogi nekada značajni objekti u glavnom gradu decenijama su prazni, napušteni, čekaju rekonstrukciju. Od pre nekoliko dana izvesno je rešenje za zgradu bivše "Beobanke", za čiju obnovu je prvi put izdata građevinska dozvola, a investitor će uložiti oko dvadeset miliona evra. Međutim, poslovni deo kule "Geneks" ne može da se proda ni po ceni od 400 evra za kvadrat.

Na uglu Brankove i Carice Milice uskoro će, kako je najavljeno, nastati zelena oaza. Posle mnogih pokušaja, projekat „Brankov biznis centar“ za čiju gradnju će investitor dati oko dvadeset miliona evra, konačno će izbrisati ruglo u centru grada, piše RTS.

„Tačno je, ta zgrada je više puta menjala vlasnika i neki vlasnici su imali određene ideje šta da rade sa tom zgradom, ali nikada niko nije završio projekat i dobio građevinsku dozvolu. Tako da, koliko ja znam, radovi počinju veoma brzo i zgrada će konačno biti rekonstruisana“, potvrđuje Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pročitajte još:

Kako je zgrada deo prostorno kulturno-istorijske celine, neophodna je bila i dozvola gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je prvo propisao uslove i mere rekonstrukcije, a zatim dao i saglasnost – uobičajena procedura.

„Moram napomenuti da je to precizirano odlukom o utvrđivanju spomenika kulture. Najčešće kada su spomenici kulture, ne može ništa novo da se radi. A u prostorno kulturno-istorijskim celinama svaki objekat je valorizovan drugačije u smislu arhitektonskog, urbanističkog, istorijskog dela i tim objektima se u okviru celine mogu preduzimati različite mere“, objašnjava Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zašto niko neće da kupi kulu „Geneks“ 

U Beogradu, kažu, poslovnih prostora nikad dosta. Ipak, poslovni deo stambeno-poslovnog centra „Geneks“ nikako da nađe kupca. Novi pokušaj zakazan je za 6. februar. I dok u stambenom delu kvadrat košta do 3.000 evra, u poslovnom je cena samo 400.

Otuda ideje da država otkupi poslovni deo i pretvori ga u studentski dom ili u kulturno-obrazovni centar koji bi nosio Teslino ime.

„Pošto se ovo više ne prodaje, ovo se poklanja. Prvobitna cena u aprilu je bila 16 miliona pa je spala u avgustu na 11, a sad je sedam. Mi smo vladi predložili pošto je ovo spomenik kulture da se vlada tu uključi pošto ima pravo preče kupovine“, ističe Božidar Stavrić, upravnik stambene zajednice kule „Geneks“.

Dok neke menjaju izgled i ime, drugim zgradama vraća se stari sjaj. „Pošta 2“ na Savskom trgu biće prvi idealno rekonstruisani objekat u Beogradu. Njena fasada izgledaće isto kao 1929. godine, pre rušenja u Drugom svetskom ratu. A da bi tako izgledala, možda će morati ponovo da se ruši.

„To zavisi od projekta. Imate različite metode građevinske kako to može da se radi. Na Zapadu imate situaciju kada ostanu samo četiri zida, a sve unutra se uradi novo. Tek kada se otvori zgrada, kada se uradi projekat znaće se šta tačno treba da se uradi da bi se zgrada rekonstruisala“, navodi Vesić.

Taj prostor biće namenjen deci. Pripašće pozorištu „Boško Buha“ i Dečjem muzeju Beograda.

BONUS VIDEO Zašto niko neće Geneks kulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare